Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj

Provjerite hoće li vas ova vijest iznenaditi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomisti očekuju da će jedini pozitivni doprinos doći od izvoza, u prosijeku od 2,2 posto. Sve ostalo je negativno. Izneanđeni?

Glavni ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka u ovoj godini očekuju nastavak recesijskih kretanja, s padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,7 posto, dok za 2015. godinu prognoziraju rast od također 0,7 posto, objavila je danas Hrvatska udruga banaka (HUB). 

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Slika nije dostupna Ne zamjera mu loše prognoze Linić: Moje mišljenje o Rohatinskom je jasno, svoj posao radi izvrsno

Usporedbe radi, u prvim ovogodišnjim procjenama, Klub ekonomista HUB-a prognozirao je, rast BDP-a od 0,1 posto. Nadu su pobudile su vijesti koje su stizale iz EU o oporavku hrvatskog gospodarstva i potražnje, no to se nije ostvarilo. 

'Ekonomisti očekuju da će jedini pozitivni doprinos doći od izvoza, u prosijeku od 2,2 posto. Sve ostalo je negativno. To ne čudi kada je riječ o državnoj potrošnji, za koju se očekuje realni pad od 1,8 posto', stoji u HUB-ovoj publikaciji.

I kod investicija, za koje su mnogi najavljivali početak oporavka u ovoj godini, i dalje se očekuje minus. Ekonomisti u prosjeku očekuju saldo opće države na 4,9 posto BDP-a, što je lošije od zahtjeva EU u okviru Procedure prekomjernog deficita, koja iznosi 4,6 posto.

Svjetska banka: Hrvatska ide u pozitivnom smijeru

Ekonomisti očekuju da bi javni dug na jesen mogao dosegnuti i razinu nadomak 80 posto BDP-a. Jedina uvjetno rečeno dobra vijest odnosi se na financijska tržišta. 

'Očekuje se zadržavanje povijesno niskih kamatnih stopa tržišta novca, razmjerno niskih prinosa na državne obveznice (malo iznad 4 posto) i stabilnoga tečaja, koji se na kraju godine očekuje u rasponu između 7,60 i 7,68 kuna za euro', navode u HUB-u.

U 2015. očekuje se tek malo bolja ekonomska situacija, uz rast BDP-a od 0,7 posto, kao rezultat oporavka investicija i zaustavljanja pada osobne potrošnje, dok bi javna potrošnja ostala u minusu kao i ove godine. 

'Sve ovo ukazuje na nešto što se nitko na početku krize nije usudio prognozirati: da će Hrvatska ući u jednu od najduljih mirnodopskih recesija', zaključuju u HUB-u. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene