Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Došli po nju helikopterom

HGSS brzom akcijom spasio tešku bolesnicu iz snijegom zatrpanog Vučipolja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Helikopter s bolesnicom iz Vučipolja poletio je prema Splitu. Liječnici HGSS-a stabilizirali njeno zdravstveno stanje.

U Bisku je ekipa HGSS-a koja spušta mještanina koji je čisteći snijeg pao i kojemu je iskočilo rame sa sumnjom na lom. Dvije ekipe upućene su u Gljev kako bi evakuirali pacijenta s upalom pluća. Dvije ekipe HGSS-a ostale su s motornim saonicama na području Vučipolja kako bi raspodijelili hranu zametenim stanovnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Nikola Vikić-Topić, Valentina Baus i Dino Goleš Tek je počela Prognostičar Dnevnika Nove TV otkrio koliko će nas još stiskati zima i čeka li nas novi snijeg. Objasnio i zašto ne treba vjerovati - aplikacijama

>> Pag: Olujna bura izbacila pola tone ribe na obalu

Kod Vučipolja su se bagerom probijali veliki zapusi na cesti, a nakon bagera, HGSS je nastavio na skijama. HGSS-u posao otežava jak vjetar. Iznad Baćine, Vrgoračko područje, jedan tim krenuo je na skijama prema dvojici pastira koji su zametani od petka u pastirskim stanovima. U tijeku još 13 akcija spašavanja i intervencija.

Timovi su pomogli na vrgoračkom području da se dođe do odašiljača kako bi se izvršili popravci kako bi građani imali radio signal. HGSS Orebić je u uvali V. Prapatna na Pelješcu dostavio hranu mještaninu koji je od petka zameten. Pripadnici HGSS-a dijele lijekove u okolici Slivna i Prološca na imotskom području.

U Šibeniku nema nastave do ponedjeljka

Zbog niskih temperatura te najave novog vala hladnoće i snijega, šibensko-kninski župan Goran Pauk odlučio je da u četvrtak i petak, 9. i 10. veljače, neće biti nastave u svim osnovnim i srednjim školama u županiji. Redovita nastava počet će u ponedjeljak, 13. veljače.

Šibenska gradska uprava, zbog drugog vala hladnoće koji meteorolozi najavljuju za ovaj vikend, zatražila je od građana da ne parkiraju vozila uz kontejnere za otpad, posred ulica, na pješačkim prolazima i na prilazima važnijim institucijama kao što su bolnica, vatrogasci, dežurni vrtići i jaslice.

30 posto Dunava pod ledom, a kod Budimpešte čak 70 posto

Od osam sati jutros zabranjena je plovidba Dunavom zbog leda koji se stvara zbog iznimno niskih temeratura, potvrđeno je iz Lučke kapetanije Vukovar. Pod ledom je oko 30 posto Dunava, a očekuje se da će situacija biti još ozbiljnija jer je uzvodno, kod Budimpešte, čak 70 posto Dunava pod ledom koji bi trebao doći i do Hrvatske, rekao je kapetan vukovarske Lučke kapetanije Ivan Barović.

Također je kazao kako na cijelom toku Dunava ima ledom zarobljenih brodova. Hrvatske su vode jutros proglasile redovne mjere obrane od leda za Dunav, a tijekom dana održat će se i sastanak između predstavnika Hrvatske, Mađarske i Srbije na kojem će se dogovoriti o raspoređivanju ledolomaca.

Direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković rekao je jutros da je pet ledolomaca u Baji u Mađarskoj spremno za 'borbu protiv zaleđenog Dunava, od kojih su dva ledolomca namijenjena za rad u Hrvatskoj i Srbiji'.

 

Niske temperature

Za razliku od jučer, upozorenja na opasne vremenske pojave danas nema, no temperature su daleko ispod nule. Najniža temperatura jutros u 6 sati je zabilježena u Bednji, i to čak 21 stupanj ispod nule. U Osijeku je bilo -20, čak hladnije nego na Zavižanu gdje je zabilježeno -19 stupnjeva Celzijevih. U Čakovcu je u 7 sati bilo -21, u Belom Manastiru čak -22 u Varaždinu i Lipiku -17. Županja, Nova Gradiška su imale -13 stupnjeva Celzijevih. Slavonski Brod, Ogulin, Karlovac -10, Šibenik i Pula -1, Split 1, a Dubrovnik 6 stupnjeva Celzijevih.

Jutro u većini kopnenih krajeva biti će oblačno, na istoku i sjeveru ponegdje maglovito, a zatim djelomice ili pretežno sunčano. Na Jadranu će prevladavati sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu će umjerena i jaka bura ponegdje s olujnim udarima slabiti. Najviša temperatura uglavnom između -10 i -5 stupnjeva Celzijevih, na Jadranu između 2 i 7 stupnjeva Celzijevih.

Izvješće Državnog centra 112

Najteže stanje je i dalje na području Imotskog i Vrgorca. Na imotskom području stanje je bolje u odnosu na jučerašnji dan. Na vrgoračkom području i dalje se maksimalnim naporima pokušava osigurati pristup odsječenim selima.

Splitski ŽC 112 tijekom jučerašnjeg dana nije primljena niti jedna dojava o stradanju građana. Povremeno ima problema u opskrbi električnom energijom, zbog preopterećenja mreže na području cijele županije. Kvarovi se rješavaju sukladno mogućnostima, stoji u izvješću.

U prometu veliki problem stvaraju zapusi snijega na već očišćenim cestovnim pravcima. Od jutros u 6 sati uspostavljena je trajektna linija Sumartin-Makarska koja je u prekidu od jučer ujutro.

Za čišćenje prometnica je angažirano 48 vozila Zimske službe, 2 vozila iz Zagreba i 2 vozila iz Opuzena te jedan stoj freza. Na terenu je 200 pripadnika Dobrovoljnih vatrogasnih društava, HGSS-ovci, ekipe Crvenog križa te tri terenska vozila Hrvatske vojske s 43 vojnika. U Dubrovniku je jutros za sva vozila otvoren i most dr. Franje Tuđmana. U Lici su bez električne energije naselja Podvelebitskog primorja: Cesarica, Ribarica, Barić Draga, Devčić Draga i Lukovo, radove na otklanjanju kvarova danas nastavljaju djelatnici HEP 'Elektrolika'.

U noći i ujutro ŽC 112 primio je više poziva građana o stablima koja su se uslijed nevremena srušila i prepriječila prometnice u Labinu te na cestama Baraban-Sutivanac, Raša-Barban i Bale Sošići.

Oružane snage RH i danas su angažirane na terenu. Na području Vrgorca i Imotskog angažirana tri kamiona OS RH, kojima će se, u suradnji s nadležnim službama, mještanima dostavljati hrana i ostale potrepštine, a na području Studenaca angažirana su ukupno četiri stroja za čišćenje snijega.

Osam pripadnika Bojne za specijalna djelovanja sa dvjema motornim saonicama i ostalom osobnom opremom za djelovanje u zimskim uvjetima, krenulo je iz baze u Delnicama prema Šibeniku, a u Divuljama je spreman i jedan helikopter ukoliko bude potrebna medicinska evakuacija.

Stanje na cestama

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji. 

Magla smanjuje vidljivost na autocesti A3 Bregana-Lipovac, od Nove Gradiške do Slavonskog Broda. Dok na Istarskom ipsilonu i na širem riječkom području zbog jakog vjetra vozi se uz otežano. U HAK-u vozačima savjetuju da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja. (D.B./B.V./A.E./Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene