Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preko 350.000 nezaposlenih

Hrvatska 1. siječnja za mjere zapošljavanja dobiva 55 milijuna eura iz EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog mjeseca svaki su dan bez posla ostale 1.503 osobe. S brojem od 351 tisuću nezaposlenih, priznaje i sam predsjednik Vlade Zoran Milanović, teško se boriti.

Investicije, koje bi otvarale nova radna mjesta, nema, ali Hrvatsku zato već od 1. siječnja očekuje 55 milijuna eura iz Europe za mjere zapošljavanja.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Ana Kučan je posao dobila prije mjesec dana. S diplomom FER-a, nije dugo čekala. "Sad sam jako zadovoljna, sad sam u procesu učenja, imam par mjeseci prilagodbe, sve je dobro organizirano i super je mjesto za učenje i napredovanje", kaže.

>> 'Ekipa je otišla, zabava je završila, neki su se izgalamili i sada treba živjeti dalje'

Tu je priliku u tvrtki Erikson Nikola Tesla dobilo 150 mladih. "Važno je stvarati jednu organizacijsku kulturu, koja je bazirana na individualizaciji, inovativnosti novih ljudi, timova, nagrađivati ih za rezultate, ali isto tako zahtjevati i odgovornost", ističe Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla.

No, Erikson je iznad prosjeka, ustvrdio je premijer u posjetu toj kompaniji. "Mi se moramo baviti prosjekom, šansama običnih, tzv. običnih ljudi, da to ne zvuči uvredljivo, a svi smo u određenoj mjeri obični ljudi, da dobiju svoju šansu", poručio je premijer Milanović.

Svoju priliku na zavodu za zapošljavanje čeka. 351.038 nezaposlenih osoba. "To je brojka koja je ogromna i bez obzira na očekivanja rasta, s time ćemo se teško boriti", kaže Milanović. Broj, čini se, nezaustavljivo raste, pa je tako bez posla su u prosjeku ostajale 1.503 osobe na dan.

Zvono za uzbunu, kaže oporba, Vladi se već trebalo upaliti. "Umjesto da se bave unaprjeđenjem poslovne klime, strukturnim reformama, njihova se ekonomska svela na poreznu", smatra Ivan Domagoj Milošević, zastupnik HDZ-a u Saboru.

"Ova Vlada nema rješenje, nije ponudila niti jedno rješenje, reformu i ne zna kako zaposliti ljude, ali je zato vrlo vješta u rasprodaji", kaže saborski zastupnik Branko Vukšić. "Podražuju ovaj narod sa svojim nekim glupim svjetonazorskim, ideološkim i ostalim stvarima, a ne bave se onim čime trebaju, a to je biljitak ljudi, prije svega materijalni bijeg iz siromaštva", ističe HDSSB-ov Boro Grubišić.

Osim u investicijama, Hrvatska, kaže predsjednik, treba raditi i na povlačenju novca iz EU fondova. Za program za zapošljavanje mladih Hrvatska će sljedeće godine dobiti 37 milijuna eura i još 18 za ostale mjere zapošljavanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene