Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključna je neovisnost

Hrvatin: Izmjene Ustava bile bi štetne za pravosuđe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin osudio je predložene izmjene Ustava po kojima bi Vrhovni sud podnosio godišnje izvješće Hrvatskom saboru, ističući da bi se takvim rješenjima umanjila neovisnost sudstva i njegova ravnopravnost u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast.

Sudska neovisnost središnja je komponenta za razvoj demokracije, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava, ocijenio je Hrvatin na savjetovanju o kaznenom zakonodavstvu održanom u hotelu Sheraton na kojemu je sudjelovao i predsjednik Republike Ivo Josipović. Hrvatin je ustvrdio da šteta od nekvalitetnih ustavnih rješenja može biti velika jer one mogu biti podloga za donošenje loših zakona. Osim toga, i u javnosti će se dovesti u pitanje neovisnost sudstva, a teško će biti objasniti da na suce nema političkih pritisaka, kazao je Hrvatin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokrenuta istraga Vinka Cetinski ostaje u pritvoru, Hrvatin tražio uništavanje podataka Slika nije dostupna Priveden i sedmi osumnjičeni Afera Cetinski-Končar: Rovinjskom odvjetniku sudac odredio pritvor

Rekao je da na suce često utječu i mediji, kao u slučaju Predraga Matvejevića u kojem je Vrhovni sud odbacio zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presude zagrebačkog Općinskog suda kojom je taj književnik i novinar uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog klevete. 'Trebamo li pogaziti zakon i suditi nezakonito ili suditi zakonito i nepopularno', upitao se Hrvatin, ističući da medijski pokušaji utjecaja na sudske odluke nisu 'slučajni ni naivni'.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, međutim, smatra da suci ne smiju bježati od mogućnosti da se u javnosti raspravlja o njihovom radu. No, pritom treba utvrditi gdje je granica do koje se smije kritizirati, a da se ne utječe na sudačku neovisnost. Josipović je uvjeren da je hrvatsko pravosuđe 'okrenulo novu stranicu' i izašlo iz vremena u kojemu su ga obilježavali pretrpanost neriješenim predmetima i povezanost s raznim interesnim skupinama.

Josipović: Treba se osloboditi politički motiviranih rješenja

U buduće se, smatra, treba osloboditi i politički motiviranih rješenja, kakvim je nazvao izmjene Zakona o kaznenom postupku koji je donesen kao antikorupcijski akt, iako u svojoj osnovi to ne bi trebao biti. 'Mislim da ćemo oko tog zakona imati puno problema, među ostalim i s aspekta zaštite prava okrivljenika', ocijenio je Josipović. Od najavljenih izmjena Kaznenog zakona Josipović očekuje ozbiljniju reformu gospodarskog kaznenog prava, ali i jasno utvrđivanje kriterija što spada u kaznenu sferu.

'To je vrlo važno jer mi se još uvijek od prelaska sa socijalističkog gospodarstva na tržišno nismo prestrojili u kaznenom pravu, od opisa kaznenih djela koja su zastarjela do sudske prakse', kazao je predsjednik. Upitan ima li kakvih novosti o pripadnicima tzv. zemunskog klana, čiji su obračuni potresli Hrvatsku, predsjednik je kazao 'imam izvješća koja su uobičajena za predsjednika i premijerku, ali da treba pričekati da istrage završe. Događa se puno dobrih stvari', kratko je poručio Josipović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene