444607
444607
444607
444607
444607

Hrvati vole 'peglati' kartice, evo kolike su prosječne vrijednosti tih transakcija

  • , 27.07.2016., 07:26
  • Autor:
  • komentara

Hrvati, kada su plaćanja u pitanju, vole plastiku. U Hrvatskoj ima dvostruko više kreditnih i debitnih kartica nego stanovnika.

 
 
 
 
Plastično plaćanje (Video: Dnevnik Nove TV)
Plastično plaćanje (Video: Dnevnik Nove TV)

Prema podacima Hrvatske narodne banke, svaki građanin u prosjeku ima najmanje dvije kartice. Ipak, gotovina je još uvijek na prvom mjestu, no uporaba "plastičnog" novca znatno raste, čime Hrvatska prati europske trendove.

Hrvatska ima više kartica nego stanovnika - u Hrvatskoj živi gotovo 4 milijuna i 300.000 građana, a oni se služe s 8 milijuna i 700 000 debitnih i kreditnih kartica. Većina kartica, njih gotovo 7 milijuna, je onih debitnih - kada plaćate njima novac se odmah skida s vašeg računa. No raste broj i kreditnih kartica i to naravno zbog mogućnosti plaćanja na rate.

Prosječni hrvatski građanin u pravilu ima dvije kartice, no najčešće jednu od njih uopće ne upotrebljava. No zato će onu koju koristi provući u pravilu sedam puta na mjesec i s njom potrošiti oko 2500 kuna.

Na bakomatu ili u trgovini - svaki dan kartice se u Hrvatskoj provuku u prosjeku više od milijun puta. U prošloj godini "ispeglali" smo 132 milijuna kuna. No bez papirnatog novca itekako treba pripaziti.

"Treba uvesti zapravo nekakav limit koji bi na nekakav način mogli i potrošiti i kad kupimo jednu stvar ne moramo sve kupovati odjedanput nego na više mjeseci", kaže Zoran Balija, savjetnik za osobne financije.

Iako Hrvati sve češće biraju plastični novac, onaj papirnati Hrvatima je i dalje na prvom mjestu. Međutim prosječna vrijednost računa plaćenog gotovinom iznosi tek 66 kuna, a prosječna vrijednost transakcije plaćene karticom tri puta je veća - iznosi 207 kuna.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se