Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni indeks sreće

Hrvati su sretniji od Hrvatica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako većina svjetskih istraživanja upućuje na to da su muškarci i žene podjednako sretni, posljednji podaci istraživanja Nacionalnog indeksa sreće pokazuju da su Hrvati sretniji od Hrvatica.

Zašto su Hrvatice manje sretne?

Pročitajte i ovo Ilustracija Eksplozija bijesa i nevjerice Gradska vlast šokirala savjetima za žene i trudnice: Kako zadovoljiti supruga i ne biti frustrirana Protuprosvjed na Trgu Prosvjedi i ljudska prava VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci pali na koljena, žene uzvratile udarac: ''Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu!''

Prema podacima istraživanja Nacionalnog indeksa sreće magazina Banka, Hendala i Allianza, uzroci za manje zadovoljstvo žena pretežno su ekonomske prirode. Naime,  Hrvatice su u prosjeku manje plaćene od svojih muških kolega, a ne smije se zaobići ni podatak kako žene u Hrvatskoj teže pronalaze posao kad ostanu bez njega.

Žene su nezadovoljne zbog toga što imaju manje novca za osnovne životne potrebe te 'sitne luksuze'. I svoje zdravstveno stanje procjenjuju lošijim od muškaraca - imaju više kroničnih bolesti, poremećaja apetita te lošije spavaju.

Zanimljivo je da, iako žene svoje zdravlje procjenjuju lošijim, nema razlike u izostancima s posla između muškaraca i žena.

Moguće je da njihova općenita niža razina sreće loše djeluje na zdravlje jer je pokazana pozitivna korelacija između pozitivnih emocija i fizičkog zdravlja.

No, moguća su i druga obrazloženja.

1. žene priznaju svoje zdravstvene probleme, dok muškarci na bolest gledaju kao na slabost koju ne žele priznati

2. žene više vode računa o svome zdravlju, ne zanemaruju simptome bolesti i češće se javljaju liječniku; žene se odgovornije ponašaju prema vlastitom zdravlju

3. muškarci više puše, piju alkohol i češće jedu brzu hranu. No, s druge strane, muškarci se više bave fizičkim aktivnostima, što može biti posljedica njihove veće količine slobodnog vremena jer u Hrvatskoj još uvijek većinu kućanskih poslova obavljaju žene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene