Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

NAOPAKO

Hrvati spašavaju Nijemce od burze rada: Braća iz Međugorja kupuju njemački Touring

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Braća Rajko i Ivan Zelenika preko svoje dvije tvrtke, hrvatskim Croatia busom i bosanskohercegovačkim Globtourom, preuzimaju posrnulog njemačkog autobusnog prijevoznika Deutsche Touring. Preuzimanje bi trebalo stupiti na snagu 1. rujna, pišu njemački mediji.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi Izbori samo što nisu, a Hrvatska stranka reda mora u stečaj Anja Perković i Miljenko Gočin - 3 Detalji nesreće Zašto je sletio s ceste autobus pun djece? "Čovjek je bio odgovoran i procijenio da je bolje skliznuti u odvodni kanal"

Nije baš svakodnevna pojava da neki poduzetnik iz male Hrvatske preuzima njemačku tvrtku. Tim riječima započinje ugledni Frakfurter Allgemeine Zeitung tekst o preuzimanju njemačkog Touringa, autobusnog prijevoznika. Tu će poznatu prijevozničku kompaniju od propasti spasiti preuzimanje hrvatskog Croatia busa i bosanskohercegovačkog Globtour Međugorje. 

Riječ je o tvrtkama koje su u vlasništvu obitelji Zelenika, odnosno braće Rajka i Ivana Zelenike. Prema neslužbenim informacijama Zelenike će Touring preuzeti preko obiju tvrtki. 

Nekad sinonim za međudržavni autobusni prijevoz, njemački Touring nedavno je završio u stečaju, a spas za kompaniju i njena 92 radnika, koliko ih zapošljavaju u Njemačkoj, neočekivano stiže iz Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatske. Još ne tako davne 2014. godine Touring je prevezao 1,8 milijuna putnika, piše Frankfurter Allgemeine. Kompanija je do 2005. godine bila u vlasništvu Deutsche Bahna, njemačkih željeznica. 

Osim središnje kompanije u Njemačkoj, Croatia bus i Globtour bi trebali preuzeti i tvrtke kćeri u Hrvatskoj i Srbiji. U svoje tri tvrtke-kćeri izvan njemačke Touring zapošljava još 112 radnika. Prema podacima iz njemačkog tiska, u protekla četiri mjeseca Touring je prodao 172 tisuće autobusnih karata.

Njemački mediji pišu da Globtour grupa zapošljava 500 radnika i posjeduje 200 autobusa. Na stranicama tvrtke Globtour Međugorje piše da zapošljavaju više od 400 djelatnika te posjeduju 160 autobusa od kojih je 90 posto njih marke Volvo. 

Braća Rajko i Ivan Zelenika navedeni su kao osnivači tvrtke Croati bus, dok je direktorica Marta Zelenika. U prijevozničkom poslu braća su bila još osamdesetih godina prošlog stoljeća, Ivan kao vozač, a Rajko se bavio više turističkim poslovima i organizacijom.

Croatia bus je u 2016. godini ostvario dobit nakon oporezivanja od 10,5 milijuna kuna, a godinu ranije gotovo 8,4 milijuna kuna. Ukupni prihod lani im je iznosio 96 milijuna kuna. Temeljni kapital tvrtke povećan je u srpnju s 14,2 na 23 milijuna kuna. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene