Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tajni superlovac

Hrvati ušli u zabranjenu zonu i fotografirali zagonetnu rusku letjelicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prototip i zagonetna ruska letjelica već godinama zaokuplja najveće umove zrakoplovnog inženjerstva i obavještajnih službi, a prvi stranci koji su je fotografirali su Hrvati.

Ruski lovac MiG 1.44, prototip i zagonetna letjelica već gotovo 20 godina zaokuplja najveće umove zrakoplovnog inženjerstva i obavještajnih službi, a prvi stranci koji su ga fotografirali su dvojica Hrvata koje je ubrzo ispitao FSB.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Screenshot Okupili obitelj i prijatelje VIDEO Zabava otkrivanja spola djeteta pretvorila se u strašnu tragediju: Krikove oduševljenja brzo je zamijenio užas

Tijekom najvećega svjetskog salona zrakoplovne i svemirske tehnike 'MAKS' koji se svake dvije godine održava u Žukovskom, u vojnoj bazi Gromov, 80 kilometara južno od ruske prijestolnice, 2013. godine ruska tajna služba FSB privela je dvojicu hrvatskih državljana zbog, kako je objavila novinska agencija Itartas, 'fotografiranja aerodromskih infrastruktura' u bazi Gromov, piše Slobodna Dalmacija.

Identitet tih Hrvata nije objavljen, a informirani zaljubljenici u zrakoplovstvo, kažu kako su Hrvati uspjeli unutar strogo zabranjene zone približiti se, razgledati i fotografirati čuveni MiG 1.44, i to Rusima pred nosom.

Ta dvojica Hrvata prvi su zapadnjaci, ali i uopće stranci, koji su se uspjeli približiti najtajnijem ruskom lovcu, usred najveće zrakoplovne baze Ruske Federacije.

Zapanjujuće snimke: Rusi iz lovaca snimili nešto što nemaju ni holivudski filmovi

Zrakoplov je i ove godine bio zvijezda 'MAKSA'. Kako javljaju ruski mediji, ovaj frontovski višenamjenski teški lovački 'istrebljivač', čim se ove godine pojavio na pisti baze Gromov, privukao je neviđenu pažnju svjetskih medija. Nakon samo par sati novinarskog zujanja sa stroge distance, netko nepoznat je donio odluku: Mičite avion!

Na rubovima sajma moglo se čuti kako su ruski generali negodovali zbog izlaganja MiG-ova prototipa koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, ali su zato mnoga njegova tehnička rješenja preuzele nove generacije ruskih zrakoplova.

Kinezi su kopirali ruske avione konstruirajući svoju 'nevidimku' J-20. U nekim konstrukcijskim rješenjima čak se i 'eurofighter' naslanja na ruske lovce proizašle iz ideje MiG-a 1.44. Pravo je pitanje što skriva kokpit MiG-a 1.44 i je li u zračnim manevrima superiorniji u odnosu na svog zapadnog rivala, američkog F-22 raptor, vladara nebeskih visina u mnogim hollywoodskim blockbusterima.

Sada kada je ovaj lovac bio nakratko izložen cijelom svijetu, Hrvati su spletom okolnosti zauzeli važno mjesto u njegovoj 'biografiji'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene