Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska banka šokirana

Hrvati ne bi radili i živjeli bi od državne pomoći!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najnovijoj studiji Svjetska banka pokazuje kako hrvatski sustav socijalne skrbi ne potiče ljude da sudjeluju na tržištu rada. Tako za hrvatsku obitelj s pet članova obtielji u kojoj su oba roditelja slabo obrazovana i nezaposlena, bolje je živjeti od socijalne pomoći nego raditi.

Računica tako pokazuje da ukoliko otac dobiva naknadu za nezaposlenost od 1.200 kuna, majka prima 400 kuna naknade za uzdržavanje, dječji doplatak od 247 kune po djetetu i 1.663 kune za treće dijete, te ukoliko oba roditelja zarade 'na crno' tisuću do 1.420 kuna, njihova je mjesečna zarada 6.506 kuna, piše Jutarnji list. Dodaje kako je ta svota viša od stvarne neto plaće koju bi osoba sa završenom osnovnom školom mogla imati da radi u gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADIKALNA REFORMA Nema više bolovanja na teret HZZO-a, mladi ostaju bez povlastica… Beroš o takvim najavama: ''Izvlačenje dijelova reforme stvara iskrivljenu sliku'' Nataša Ban Toskić niti liječnika, niti reforme Obiteljska medicina puca po šavovima: "Nema zamjene za godišnje, za bolovanja, već smo do nosa u vodi"

Na tom je primjeru Svjetska banka pokazala kako sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj ne potiče ljude na rad te tako  stvara kulturu ovisnosti o naknadama. Stopa zaposlenosti radne snage u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj iznosi tek 57,1 posto, dok u većini zemalja EU ona prelazi 70 posto. Posljedica je znatno sporiji ekonomski rast.

Demotivirajući sistem mirovinskog sustava

Tako Svjetska banka ocjenjuje da je u Hrvatskoj nisko sudjelovanje, pogotovo muške radne snage u naponu životne dobi, zbog demotivirajućeg mirovinskog sustava i braniteljskih naknada, odnosno, zbog činjenice da obiteljska i invalidska mirovina branitelja značajno premašuju prosječnu plaću. Poražavajuća je činjenica da osobe koje su otišle u mirovinu prije vremena od protekle godine, na zahtjev stranke umirovljenika, imaju samo 9 posto manju mirovinu od ljudi koji nisu otišli u prijevremenu mirovinu. 

Neadekvatna radna snaga

Svjetska banka predlaže rješenje problema nedostatka kvalificirane radne snage u odnosu na potrebe gospodarstva. Studija Svjetske banke govori da postoji velik jaz između vještina koje se nude na tržištu i potreba gospodarstva.

U Hrvatskoj je velika potražnja za stručnjacima, tehničarima i kvalificiranim radnicima, a višak je činovnika, trgovaca i radnika u elementarnim zanimanjima. Premalo je inženjera, poslovnih i zdravstvenih stručnjaka, a višak je pravnih stručnjaka, umjetnika, stručnjaka za društvene znanosti,  nastavnika, učitelja i profesora. Svjetska banka napominje kako će Hrvatska, ukoliko nastavi po starom, za 50 godina imati dohodak po stanovniku 60 posto ispod razine dohotka u SAD-u. Taj je rezultat 27 zemalja EU postiglo još 2000. Ako se odlučimo za radikalne reforme, piše Jutarnji list, mogla bi podići godišnje stope rasta za 1 do 1,5 posto i taj rezultat ostvariti mnogo brže.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene