Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati najmanje vjeruju političarima i pravosuđu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati najmanje vjeruju političarima, managerima i pravosuđu, a najviše liječnicima i crkvi, pokazalo je istraživanje koje je u studenome provelo GfK - Centar za istraživanje tržišta.

Podaci istraživanja koliko ljudi vjeruju u pojedine profesije i institucije, pokazuju da Hrvatska nije iznimka budući da je i u drugim zemljama povjerenje u političare na najnižoj razini, navodi u priopćenju GfK Hrvatska.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Ovo istraživanje, koje je osim u Hrvatskoj provedeno još u 19
europskih zemalja i SAD-u, pokazalo je da su posebice nesretni s političarima građani Grčke i Italije, dok u Švicarskoj i Danskoj političari uživaju puno više povjerenja.

Manageri i novinari podjednako ne uživaju povjerenje, pokazuje prosjek za sve istraživane zemlje.

Najviše managerima vjeruju Danci, a najmanje Nijemci, Grci, Poljaci i Talijani.

Mnogi Europljani i Amerikanci ne vjeruju novinarima, a posebno im ne vjeruju Talijani i Britanci.

Hrvati, kao i Šveđani i Finci, najviše vjeruju liječnicima i dali su im ocjenu 3,2 na ljestvici od 1 do 5, s tim da 1 znači "uopće ne vjerujem", a 5 "vjerujem u potpunosti".

Povjerenje u Hrvatskoj također uživa crkva, a na trećem mjestu je vojska - ispred učitelja i profesora.

Prema ocjenama to izgleda ovako: liječnici (3,2), crkva (3,0), vojska (2,9), učitelji/profesori i policija (2,8), novinari (2,7), pravosuđe (2,6), manageri (2,5) i političari (1,7).

Podaci za Hrvatsku rezultat su istraživanja javnog mnijenja na
reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 15 godina u studenome 2006.

Istraživanje je provedeno i u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Češkoj, Turskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Državama.

GfK, koji je proveo istraživanje, predstavlja se kao jedan od vodećih međunarodnih instituta za istraživanje tržišta koji ima više od 120 podružnica u preko 90 zemalja svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene