Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bacaju se tone

Hrvati godišnje bace 750 milijuna kuna kruha: 'To je grijeh i šteta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok je svaka kuna važna, Hrvati se doslovno razbacuju - kruhom! U Hrvatskoj se baca na tone nepojedenog kruha.

Sa stola ravno u smeće. Višak kruha u Hrvatskoj najčešće završava na otpadu. Procjenjuje se da Hrvati na godinu bace kruha u vrijednosti od oko 750 milijuna kuna. To znači da prosječna obitelj baci oko 1300 kuna staroga kruha.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doniraju "mali ljudi" i djeca Nakon oslobađanja donirane hrane od PDV-a, broj donatora U Hrvatskoj se nije povećao Slika nije dostupna Šokantne snimke SNIMILA JE ONO ŠTO BI ONI SAKRILI Nehumano 'hranjenje' izbjeglica

'Isuse Bože! Nisam mislila da je to toliko. Vjerujem da je to grijeh i šteta', kaže domaćica Angela Bojčić. Angela kruh ne baca. Količine kupljenoga kruha prilagođava jelovniku. Ako za ručak kuha krumpir, rižu ili tijesto, kupuje manje kruha. 'Gledam dakupim cijeli, ako mislim da će se pojesti. Ako mislim da neće, onda kupim pola, ali ono što mi ostane, ako kupim cijeli, poham i pravim prezle', objašnjava Angela.

>> U bankama držimo više od trećine proračuna!

Za čas od staroga kruha nastane ukusno novo jelo. I mrvice za pohanje Angela sama pravi od staroga kruha. Krušnoj mrvici raduju se i napušteni psi. 'U našem je azilu trenutno dosta pasa, kojima dobro dođe doslovno svaka korica kruha', kaže Zrinka Košta, iz Azila za pse Osijek.

'Imamo jednu pekaru koja nam redovito donira stari kruh, a i naši sugrađani, sugrađanke, malo - malo kad dođemo raditi zatekne nas koja vrećica staroga kruha pred azilom', objašnjava Zrinka.

Azil za pse je samo jedno od bezboroj mjesta na kojemu može završiti stari kruh. Samo da ne završi u smeću. Procjenjuje se da petina ukupne proizvodnje ne bude prodana istoga dana. Većina toga kruha nažalost završava na otpadu ili u pekarskim pećima, ali ovoga puta kao energent s kojim se zagrijava peć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene