Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na vrhuncu epidemije

Hrvat pripadnik Crvenog križa bori se protiv kolere na Haitiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uplašeni izbijanjem kolere, Haićani su napali kamp Liječnika bez granica. Bacali su kamenje i blokirali cestu.

U siromašnoj zemlji koja se nakon razornog potresa bori s epidemijom kolere, petero je Hrvata. Mi smo razgovarali s Aleksandrom Kneževićem, djelatnikom Crvenog križa. Od žarišta opasne bolesti udaljen je 300-tinjak kilometara. Poručuje kako razloga za paniku nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesreća za nesrećom U urušavanju škole na Haitiju poginula djeca Slika nije dostupna Hrvatski Crveni križ Građani donirali 1,2 milijuna kuna za pomoć Haitiu

>> Haiti: Od kolere umrlo 250 ljudi

Kolera je na Haitiju dosad ubila 284 osobe. Zaraženih je gotovo četiri tisuće. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako vrhunac epidemije tek slijedi. Iako s minimalnim sredstvima, na Haitiju se čini sve kako bi se spriječilo širenje zaraze. Aleksandar Knežević živi 300-tinjak kilometara od žarišta kolere.

Pitka voda i održavanje higijene

'Postoji normalno opasnost da se kolera pojavi ovdje na području gdje sam ja, jer je još uvijek nema tu, ali sve mjere predostrožnosti su poduzete. Prevencija je, radi se na sve strane, tako da se svi nadaju da se to neće raširiti', rekao nam je Aleksandar. Kolera je bolest koja se prenosi onečišćenom vodom. Za razliku od ruralnih područja, u urbanijim sredinama, osobito tamo gdje je puno stranaca, opasnost od zaraze je minimalna.

'Mi imamo pitku vodu. Ovdje nam je sada osigurava španjolski Crveni križ, jer se oni još uvijek bave pročišćavanjem vode. Tako da s te strane imamo praktički sterilne uvjete', istaknuo je Aleksandar. Uz više ili manje uspjeha, iste takve uvjete humanitarne organizacije pokušavaju stvoriti i u pogođenim područjima. Za to im treba suradnja lokalnog stanovništva, jer kolera se ne suzbija samo antibioticima, već i pitkom vodom i održavanjem higijene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene