Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genijalac

Čudo od djeteta - 16-godišnji Hrvat najmlađi je maturant u njemačkoj gimnaziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roko Sandro Markešić (16), sin hrvatskih iseljenika u Njemačkoj, najmlađi je maturant u gimnaziji u Bad Hersfeldu.

Roko Sandro Markešić je s tri godine naučio čitati i računati do deset. S pet je godina krenuo je u prvi, a ubrzo je prebačen u treći razred, piše Cro Express.

Pročitajte i ovo Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 matematika najveći strah Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet" Prosječne ocjene mature su - trojka Većina uzima nižu razinu Matematika na državnoj maturi strah i trepet, gotovo trećina maturanata ne položi ispit

Pohađao je skraćeni oblik školovanja, tzv. turbo razred pa je tako bio i tri godine mlađi od svojih školskih kolega. Do petnaeste godine bio je izuzetno nizak i sitne građe, ali zbog toga nije imao problema sa ostalim starijim učenicima.

Učenik iz Pazina Luka Planinić među najboljim mladim prevoditeljima u EU

'Bio sam najmanji, ali to mi nije bio problem‘, kaže. Učitelj se pobrinuo da mu škola osigura duple knjige pa je u školu nosio samo bilježnice.

Za vrijeme školovanja je bio rado prihvaćen u društvu i razlika u godinama nije se primjećivala. Tijekom ljetnih mjeseci planira odraditi praksu u nekoj frankfurtskoj banci ili burzi. A krajem ljeta je svakako neizostavna posjeta baki i djedu na more u Dubrovačko primorje.

Najdraži šredmet 16-godišnjeg Roka Sandra Markešića je matematika te je lako zaključiti da planira taj predmet i studirati. 'Već se radujem prijateljima u Slanom i roštiljanju kod bake, gdje je jednostavno sve ukusno‘, kaže Roko.

Nakon odmora i boravka u Hrvatskoj slijedi start na sveučilištu. Od većih njemačkih gradova, Rokov favorit je München. A ne bi imao ništa protiv Ulma, Kaiserslauterna, Karlsruhea ili Hamburga.

Poslije studija, ovaj mladi prijatelj brojeva je već siguran da želi raditi kao matematički znanstvenik u nekoj banci ili osiguranju.

Roko je rođen 20. prosinca 1998. godine u Schwalmstadtu. Obitelj Markešić živi već 20 godina u Njemačkoj. Sestra Sara je maturirala prošle godine u istoj školi. Rokova mama Daniela radi u vlastitom kozmetičkom salonu, a otac Ante kao fizioterapeut u jednoj hersfeldskoj klinici. Roko obožava nogomet, igra u kadetima JFV Bad Hersfelda, a planira nastaviti i tamo gdje bude studirao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene