Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvace: Divlje svinje u potrazi za hranom poharale polja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi Hrvačani koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom ostali su ovih dana iznenađeni opustošenošću svojih njiva i vrtova.

Naime, već desetak dana divlje svinje čine štetu u vrtovima i na njivama kukuruza, krumpira i kupusa, posebno na predjelu Bare, gdje je zemlja uz samu Cetinu i vrlo plodna.

Pročitajte i ovo Tena Stipanović i Matea Drmić Zeleno svjetlo za kolinje Olakšanje koje su dugo čekali: "Ovo su sretne vijesti, ali vjerujem da se to moglo i prije" Slika nije dostupna Okrutnost prema životinjama 'Praščićima razbijaju glave o beton, kastriraju ih i odsjecaju repove bez analgetika'

"Divlje svinje spuštaju se s područja susjednog brdskog naselja Bitelića, preplivaju Cetinu i uništavaju sve pred sobom u potrazi za hranom. Radi se o većem broju te divljači, a možda i o više krmača s mladima", kaže jedan od vlasnika uništenog polja Ante Alebić, dodajući da se svinje u potrazi za hranom spuštaju s bitelićke strane do hrvatačkog polja gotovo svaku večer.

Mislili smo ih sačekati, ali trenutno je lovostaj. Palili smo fitilje neugodna mirisa, pa smo mislili da ćemo ih tako otjerati, ali nismo imali uspjeha, rekao je njegov susjed Stipe Alebić, kojemu su svinje uništile gotovo cijelo polje kukuruza i počinile štetu od više tisuća kuna.

Poljoprivrednici su se obraćali i lovačkoj udruzi Hrvace, ali su dobili odgovor da još nije definirano područje lovišta u općini, te da udruga ne zna kako im pomoći.

Načelnik općine Dinko Bošnjak kaže da ga sumještani do sada nisu upozoravali na ovakve slučajeve i da do sada nitko nije prijavio takav slučaj.

Prema zakonu, postoji mogućnost odštete ako je riječ o većim štetama na poljoprivrednim dobrima, tako da svi koji smatraju da su pretrpjeli štetu ulaskom divljih svinja u vrtove mogu podnijeti zahtjev općinskom poglavarstvu, koje će razmotriti mogućnost pomoći, kaže Bošnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene