Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVA O JAVNOJ TELEVIZIJI

Pernar u Saboru: ''Ne plaćam pretplatu i nikad nisam prijavio TV prijemnik''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor u utorak navečer završio raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u, a predsjednik Božo Petrov najavio je kako će zastupnici u nastavku sjednice u srijedu raspravljati o povjerenju vladi mandatara Andreja Plenkovića.

U nastavku pročitajte tijek današnje sjednice:

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

16:13 - Sa saborske govornice Ivan Pernar kritizira javnu televiziju. Poručio je da ne plaća tv pretplatu i da nikad nije prijavio tv prijemnik.

13:35 Određena je stanka.

13:31 "Ovo je čista demagogija i jeftini populizam. Tijekom vašeg izlaganja (Hreljinog, op. a.) tražio sam na Googleu definiciju pojma populizma. O ovakvom zakonu ovaj Sabor ovdje ne bi trebao raspravljati, to je nepripremljeno i površno. Je li itko istražio zašto je HRT uopće dao vanjskim suradnicima posao naplate dugovanja?", kazao je Darko Parić (SDP).

13:25 Ines Strenja Linić (Most) odgovorila je Hrelji da bi se on trebao zalagati za poboljšanje položaja umirovljenika. "Znate li koliko pravnika treba da se ovaj posao na HRT-u odradi? Desetak! Pa valjda ih toliko imaju, a ako ih nemaju, neka ih i zaposle ako treba, ne da se preko leđa najsiromašnijih ostvaruju zarade za odvjetničke urede."

13:22 Silvano Hrelja kritizirao je mostovce istaknuvši kako ishitrenim rješenjima mogu raznijeti cijeli sustav.

13:13 Arsen Bauk replicirao je Hrelji kako je u HRT-ovoj odluci o umanjenju pretplate uključen i niz drugih kategorija građana, od kojih su neke sasvim izuzete iz plaćanja pretplate. Hrelja je kazao kako je to točno, no i da je on htio istaknuti kako ta odluka nije javno obznanjena zainteresiranim građanima. 

13:04 "Mislim da je rasprava o ovom zakonu trebala ići nakon rasprave o izmjenama Ovršnog zakona, ovime se ne rješava uzrok problema, iako je Mostov prijedlog u načelu valjan", kazao je Ivan Pernar (Živi zid). Hrelja mu je kazao kako je ovo posebna problematika, izmjenama Ovršnog zakona ne rješavaju se automatski sve problematične situacije.

12:59 "Nemojmo uzimati u ruke alate kojima ne znamo baratati. Primjer tomu je ovaj platni nalog", zaključio je Hrelja. "Onima koji su i do sada izbjegavali plaćanje sada se daje mogućnost da i dalje to čine."

12:56 Hrelja je pročitao odluku HRT-a kojom se umirovljenicima koji primaju mirovinu do 1500 kuna omogućava umanjenje pretplate na 40 kuna te istaknuo kako iz te televizije nikada to nisu javno objavili, "skrivaju ovu odluku kao zmija noge".

Istaknuo je kako ovo rješenje nije pravedno jer bi takvo što trebalo biti omogućeno puno većoj kategoriji građana, primjerice nezaposlenima.

12:49 Počela je rasprava na razini klubova zastupnika. Prvi govori Silvano Hrelja u ime Kluba HNS-HSU. Istaknuo je kako je jedina situacija u kojoj smo oslobođeni plaćanja pretplate "ona kad nam ekipa HRT-a dođe zapečatiti prijamnik. To je pristojba koja nam je nametnuta".

"Nadam se da će Vlada tražiti da se ovaj zakon u idućem čitanju dopuni s puno više podataka", istaknuo je Hrelja. "Ako se pitate kako će HRT riješiti naplatu bez pomoći vanjskih suradnika, pitajte one iz dopunskog zdravstvenog osiguranja, koji imaju naplatu 98 posto, kako oni to rješavaju bez outsourcinga."

12:43 Bulj je istaknuo kako je njihova intencija racionalizacija, profesionalizacija i depolitizacija javne televizije, tako da ona stvarno bude servis svim građanima, a ovo je samo jedan korak na putu prema tom cilju.

12:41 Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se u raspravi stalno zaobilazi činjenica da će ovim izmjenama zakona oko 50 mlijuna kuna ostati u džepovima hrvatskih građana. Pobunio se što im SDP prigovara da su jamstva nestala, a Most osim ovoga predlaže i izmjene Ovršnog zakona. Naglasio je da im je potreban hodogram.

Pritom je kazao da prijedlog o HRT-u nije usmjeren protiv svih odvjetnika, nego onih koji su "izgradili svoja carstva, pogotovo medijska", prozivajući vlasnika tvrtke koja posluje s HRT-om.

12:35 Anka Mrak Taritaš (HNS) istaknula je kako svatko može predložiti štogod želi, ali da je obveza predlagatelja zakona napraviti dobru pripremu, tako da ga Ustavni sud ne odbaci.

12:30 SDP-ovac Nenad Stazić optužio je mostovce da su na sjednicu stigli nepripremljeni, da su amateri te da barataju netočnim brojkama. Naglasio je i da bi se veliki iznosi dugova izbjegli ukidanjem naplate PDV-a i javnobilježničkih taksi. "Kako ste došli do svote od 200 kuna koji vodi ovrsi? Nemate pojma da je to nemoguće. Znate li koliko javni bilježnici naplaćuju? Nemate pojma! 60 kuna", kazao je Stazić.

Bulj mu je odgovorio da je teatralan i da nije pogriješio u brojci oko broja ovršenih."Vi ste iskakali iz paštete kad se upali televizija. Možda bi trebalo promijeniti ravnateljstvo i urednike na HRT-u", kazao je Bulj.

12:29 Miro Bulj u replici je istaknuo kako su oni izmjene ovog zakona inicirali jer se ne smije događati da netko zbog duga od 200 kuna dođe do dugovanja od 4000 kn.

12:23 Davor Bernardić (SDP) istaknuo je da nije isto plaćaju li RTV pretplatu umirovljenici ili oni koji još rade. Po njegovim riječima, TV je njima "jedini prozor u svijet, oni drugog prozora nemaju".

12:15 U raspravi je istaknut i prijedlog da se onima s najnižim primanjima, do 1800 kuna, ukine obveza naplate RTV pristojbe. Također, Mostovo rješenje kritizirano je kao parcijalno, jer je problem puno dublji - građani su u blokadama jer zbog lošeg financijskog stanja ne mogu ispunjavati svoje obveze.

12:09 Gordan Maras (SDP) komentirao je kako bi bilo puno kvalitetnije da je Most predložio smanjenje RTV pretplate jer bi se time izbjeglo da uopće dođe do dugovanja. "Ovo je, rekao bih, samo mogućnost da se dugovi ne povećavaju."

12:06 Goran Beus Richembergh (HNS) istaknuo je kako nijedan od tristo tisuća blokiranih neće biti odblokiran izmjenama Zakona o HRT-u. "Ovim se zakonom samo stvaraju pretpostavke da nitko više ne bude blokiran samo zbog dugovanja po osnovi TV-pretplate."

12:02 Replicirao je Ivan Pernar (Živi zid), koji je kazao kako je nakon izmjena Ovršnog zakona 2010. godine broj blokiranih građana s dvadesetak tisuća narastao na nevjerojatnih 219 tisuća. "To je napravila tadašnja Vlada HDZ-a, sada s moje lijeve strane. Ako je jasno što je uzrokovalo tu epidemiju, zašto ne vratimo Ovršni zakon na vrijeme od prije 2010. godine." 

11:57 Po Mostovom prijedlogu, javna televizija morala bi dužnicima uputiti dvije opomene, a naknada za naplatu dugovanja mogla bi iznositi najviše 100 kuna paušalno.

11:52 Intencija je, iznio je Bulj, da se građani oslobode odvjetničkih i javnobilježničkih troškova te da se obveza naplate prenese na javnu televiziju, koja za to ima sve potrebne resurse.

11:48 U ime predlagatelja, Kluba zastupnika Mosta, prijedlog izmjena Zakona o HRT-u obrazlaže Miro Bulj. Istaknuo je da je HRT naplatom dugovanja uz korištenje odvjetničkih ureda, koji potom naplaćuju i tarifu za svoje usluge, pokazao socijalnu neosjetljivost te dodao kako je to nepotrebno opterećivanje građana.

11:47 Petrov je također kritizirao odugovlačenje procedure te otvorio raspravu o izmjeni Zakona o HRT-u.

11:45 Nikola Grmoja je, u ime Kluba Mosta, Bauku odgovorio na optužbe, ustvrdivši da oni kao predlagatelji nisu dobili poziv na sjednicu odbora, a Ivan Kovačić kao član odbora jest, te da je besprizorno da se ovakvim stvarima odugovlači rasprava o važnoj točki, izmjeni Zakona o HRT-u.

11:35 Bauk je ustvrdio da je nadležna saborska služba na vrijeme poslala pozive mostovcima na jučerašnju sjednicu odbora te da nije korektno od njih da se pozivaju na pogreške saborske službe kad su za nedolazak sami krivi. Predsjednik Sabora Božo Petrov kazao je potom kako će se na to osvrnuti po okončanju rasprave.

11:15 Stanku je zatražilo nekoliko zastupnika, ne bi li se mimo najavljenog dnevnog reda referirali na probleme koje smatraju aktualnima. Svatko od njih ima po pet minuta da to iznese zastupnicima.

Anka Mrak Taritaš (HNS) stanku je zatražila kako bi upozorila na "interregnum", odnosno činjenicu da je Sabor donio zakone temeljem kojih su neka ministarstva prestala postojati, a nova nisu formirana.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) najavio je da želi skrenuti pozornost na "eskalaciju problema" s Reiffeisen zadrugama, a Arsen Bauk (SDP) radi "zaštite digniteta saborskih stručnih službi", odnosno političara koji su zbog svojih greški optužili djelatnike službi. Pritom je mislio na nedolazak mostovaca na sjednicu saborskog odbora, a za što su kasnije ustvrdili da nisu dobili poziv.

11:10 Počela je sjednica, no rasprava još nije otpočela jer je odmah zatražena stanka.

Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu, a na dnevnom redu bit će prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, na temelju kojega bi ta javna televizija ubuduće sama naplaćivala RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza.

Predlagatelj zakona je Klub zastupnika Mosta, koji smatra da je poslovanje javne televizije socijalno neosjetljivo u dijelu koji se odnosi na prisilnu naplatu mjesečne pristojbe, u kojoj su obveznici opterećeni i plaćanjem odvjetničkih usluga te plaćanjem javnih bilježnika koji vode tu vrstu ovršnih postupaka.

"Svi ti troškovi su u konačnici padali na teret obveznika plaćanja mjesečne pristojbe, a HRT raspolaže dovoljnim kapacitetima (ljudskim resursima i softverskim aplikacijama) koji mogu na sebe preuzeti teret takvog unificiranog masovnog postupanja", tvrdi Most u prijedlogu.

Napominju da se oko 100.000 hrvatskih građana godišnje ovrši zbog duga prema javnoj televiziji po osnovi mjesečne pristojbe, a u tim postupcima oko 20 milijuna kuna iznose troškovi odvjetnika koji zastupaju tu TV-kuću i javnih bilježnika. Zato predlažu da postupak prisilne naplate ubuduće provodi sama javna televizija, slanjem dviju pisanih opomena i potom izdavanjem platnog naloga, uz koji može naplatiti paušal od 100 kuna.

U slučaju podnošenja pravomoćnog prigovora, javna televizija bit će ovlaštena podnijeti tužbu sudu, pri čemu će se odgovarajućom odredbom o zastari potaknuti na to da eventualnu tužbu pokrene što prije, kako bi se izbjeglo gomilanje zateznih kamata. U redovnom sudskom postupku imat će pravo na profesionalnu odvjetničku uslugu. (D.B./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene