Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reakcije hrvatskih političara

Vesna Pusić: ''Stojim na raspolaganju Njemačkoj da joj objasnim da je arbitražni postupak invalidan''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski političari komentirali su odluku arbitražnog suda, a Vesna Pusić rekla je da stoji na raspolaganju Njemačkoj da joj objasni da je arbitražni postupak invalidan.

Vesna Pusić, koja je bila ministrica vanjskih poslova kada je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka kaže da za odnose između Hrvatske i Slovenije odluka koja će danas biti pročitana nije nevažna. ''Odluka je provodiva ako na nju pristanu obje strane. Hrvatska je pristala na arbitražu i u toj arbitraži je sudjelovala u dobroj vjeri s vrlo stručnim timom, do trentka dok nije izašlo na vidjelo da je s druge strane od strane zastupnice slovenske i suca arbitra došlo do prevare i do takvog kršenja arbitražnog sporazuma. Sve papire na temelju kojih se donosi odluaka je kompromitirao i učinio neupotrebljivima'', kazala je Pusić.

Pročitajte i ovo Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Hrelja odgovorio na pitanje hoće li podržati mirovinsku reformu: "To je skup restriktivnih mjera" Slika nije dostupna Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja: "Ako nas pozovu, pridružit ćemo se prosvjedu"

Na pitanje o Njemačkoj opasci da bismo trebali poštovati odluku suda, rekla je da Njemačkoj stoji na raspolaganju da im objasni zašto arbitražni postupak nije bio valjan, te da smtara da je reakcija Njemačke takva, jer je to pokušaj da se spasi obraz arbitraži.

 

 

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja u Saboru je komentirao granični spor sa Slovenijom i odluku koju bi danas trebao donijeti Arbitražni sud u Haagu.

Pozvao je na smirivanje tenzija te poručujue kako euforija ne donosi ništa dobrog ni jednoj ni drugoj strani.

"Trebalo bi očekivati da se nakon presude, kakva god on bila, ne dižu tenzije i ne stvaraju euforična raspoloženja ni s jedne ni s druge strane. Dizanje tenzija koristi samo političkim elitama, a ne i građanima koji tamo žive. Ja sam tu i osobno opterećen. Teta mi živi u Piranu, želio bih jedan mir. Nije za očekivati da će u ovo vrijeme netko agresivno provoditi odluku suda. Uvijek je dobar lijek za ovakve naše bolest sjesti i razgovarati, koliko god to bilo teško. U pregovorima postoji puno uloga. Ljudi će na tom prostoru i dalje zajedno živjeti i te se stvari ne mogu promijeniti. Apeliram na razum, što god se dogodilo", kazao je Hrelja.

Mostov Miro Bulj poručio je kako Hrvatska ne smije prihvatiti odluke arbitražnog suda.

"Arbitraža je bila koruptivna. Moramo štititi nacionalne interese. HDZ-ove vlade to nisu činile kako bi se nekako uvukli u Europsku uniju", kazao je Miro Bulj.

SDP-ovac Orsat Miljenić kazao je kako njemački stav o arbitraži ne znači ništa. 

Njemačke su vlasti naime poručile kako se odluke arbitražnog suda moraju poštivati.

''Ako Slovenci budu išli s mjerama, mi možemo s protumjerama''

''U arbitražu se ulazi sporazumno. Mi smo u nju ušli sporazumno. Moramo biti realni. U to vrijeme bili smo na to i ucijenjeni od strane Slovenije koja je inzistirala na tome da bi mi uopće mogli napredovati u EU. Načelno protiv arbitraže bilo koje vrste nemam problem i mislim da je arbitraža tada bila dobar mehanizam, jer nekad kad se ne možete sami dogovoriti, trebate nekog trećeg da presudi. Međutim, slovensko ponašanje je trebalo biti rješenje, a ono je od arbitraže napravilo problem. Oni su je kompromitirali i Hrvatska je donijela odluku, Sabor je donio odluku. Izašli smo iz toga, a sad smo tu gdje jesmo. Za nas taj sporazum ne postoji, mi smo kao Vlada pokrenuli sve važne postupke po Bečkoj konvenciji da bi izašli iz tog ugovora. Nemam saznanja jesu li Vlade Oreškovića i Plenkovića nastavile s tim. Uvjeren sam da jesu jer bi mi bilo nezamislivo da su nešto propustile. Uvjeren sam da su sve napravili i ako su sve napravili mi nećemo imati nikakvih posljedica'', rekao je Miljenić.

Naglasio je da moramo imati na umu da nam je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja i da ćemo jednog dana ovo s njom morati riješiti.

''Ako budu poduzimali bilo kakve mjere koje su suprotne hrvatskim interesima, onda očekujem od Vlade, a opozicija će ih podržati, da poduzmemo kontra mjere. Uvijek se mogu naći kontra mjere. Ali to je loše'', rekao je.

''Mi živimo i komuniciramo i bez ovog rješenja. Nije dobro ako budu išli mjerama, jer ćemo mi na njih odgovoriti. Nadam se da će shvatiti da nas ne mogu ucjenjivati. To je rat koji ne treba ni nama ni njima. Pozivam i njih da naprave korak u natrag, sagledaju svoje ponašanje i povuku se iz toga, idemo sjesti i naći ćemo rješenje'', rekao je Miljenić.

Premijer: ''Hrvatska njome neće biti obvezana''

''Mi smo donijeli svoju odluke, na Saboru i toga se držimo. Neće biti incidenata, zato imamo stabilnu Vladu'', rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

''Za nas danas presuda zapravo ne znači ništa'', rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

''Ono što je rečeno i od predsjednice i od premijera,  isto razmišljam i ja'', kaže Gari Capelli, ministra turizma.

''Kakva god bila današnja presuda, Hrvatska njome neće biti obvezana ni na koji način, manipulacija je za nas neprihvatljiva'', kaže premijer Andrej Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene