Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud kritizira Vrhovni

Hrastov gotovo dva mjeseca nezakonito u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud danas je prihvatio ustavnu tužbu bivšega specijalnog policajca Mihajla Hrastova ističući da je nakon presude na osam godina zatvora zbog ratnog zločina na Koranskome mostu nezakonito lišen slobode jer presuda nije objavljena u skladu sa zakonom.

No, iako zbog toga ima pravo na odštetu i javnu ispriku, Hrastov neće biti pušten na slobodu jer je pisana presuda, po kojoj je pritvor obvezan, u međuvremenu dostavljena strankama, navodi se u odluci koju je potpisala predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka predsjednice Ustavnog suda Ustavni sud: Sindikati šalju prijeteće poruke Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin je rekao da današnju odluku Ustavnog suda ne može komentirati ili na bilo koji način govoriti o njezinim posljedicama budući da s njom još nije upoznat. 'Službena odluka još nije dostavljena na Vrhovni sud', izjavio je zaHrvatin, dodajući da takve odluke poštom dolaze tek za nekoliko dana.

Hrastovljevi odvjetnici ustavnu su tužbu podnijeli tvrdeći da Vrhovni sud nije izrekao, objavio niti dostavio presudu protiv njihova branjenika, koji je o osuđujućoj presudi na osam godina zatvora doznao tek iz obrazloženja rješenja o pritvoru, kojemu se odazvao, 5. svibnja. Uvidom u zapisnike s rasprava koje su dostavili odvjetnici Ustavni je sud utvrdio da je predsjednik sudskog vijeća Vrhovnog suda, nakon završnih govora, završio postupak, ali nije izrekao niti objavio presudu. Isto tako, 'zapisnik ne sadržava ni navode kojima bi se odredilo vrijeme i mjesto objave presude'.

Nedopustivo je da se pritvor određuje na temlju presude koja nije javno objavljena

No, u dokumentaciji dostavljenoj s Vrhovnog suda stoji da se nakon dovršenog postupka vijeće povuklo na glasovanje i presudu objavilo u odsutnosti stranaka. Ustavni sud smatra nedopustivim da se pojedincu pritvor određuje na temelju presude koja nije javno objavljena, uskraćujući mu pravo da bude upoznat s izrekom i razlozima presude.

Hrastovu su tako povrijeđena ljudska i ustavna prava na pravedno suđenje te je bio nezakonito lišen slobode od 5. svibnja do 30. lipnja, kada su njegovi odvjetnici primili pisanu presudu preko Županijskoga suda u Karlovcu, gdje je u tri prvostupanjska postupka bio oslobođen za ratni zločin na Koranskome mostu 1991.

Oslobađajuće presude iz 1993. i 2003. Vrhovni je sud vratio na ponovno suđenje, a treću je oslobađajuću presudu iz ožujka 2007. ukinuo i preinačio u osuđujuću. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene