Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Koranski most'

Hrastov četvrti put na Vrhovnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni će sud potkraj studenoga četvrti put odlučivati o kaznenoj odgovornosti Mihajla Hrastova koji je nakon tri oslobađajuće nepravomoćne presude u svibnju ove godine osuđen na osam godina zatvora zbog ubojstva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih srbijanskih vojnika na Koranskom mostu u rujnu 1991.

Bivšega policijskog specijalca Hrastova osudio je Vrhovni sud koji je prihvatio žalbu odvjetništva na prošlu oslobađajuću presudu karlovačkoga Županijskog suda iz 2007. Kako bi razjasnio 16 godina star slučaj i određena pitanja iz žalbe vrhovni je sud potkraj travnja povukao neuobičajen potez i održao sudsku raspravu na kojoj je saslušao vještake, nekolicinu svjedoka te ispitalo sama optuženika.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi

Na osuđujuću presudu vrhovnog suda žalili su se Hrastov i njegovi branitelji koji od početka postupka tvrde da je Hrastov na Koranskom mostu ubio u nužnoj obrani jer su zarobljenici napali njegova suborca. Žalilo se i karlovačko županijsko državno odvjetništvo koje, pak, traži višu kaznu jer smatra da se radilo o likvidaciji ratnih zarobljenika, odnosno kaznenom djelu za koje je zakonom propisano najmanje deset godina zatvora.

Nezakonito lišen slobode

Vijeće vrhovnog suda će u trećem stupnju o tim žalbama odlučivati na sjednici zakazanoj za 24. studenoga. Po zakonu o kaznenom postupku protiv drugostupanjske presude dopuštena je žalba trećostupanjskom sudu ako drugostupanjski sud oslobađajuću prvostupanjsku presudu preinači u osuđujuću. No u tom slučaju ne može se održati rasprava.

>> Nakon presude za Koranski most Hrastov priveden u pritvor

Hrastov je nakon osuđujuće presude 5. svibnja odmah i pritvoren jer mu je dosuđena kazna viša od pet godina. No Ustavni je sud u srpnju prihvatio njegovu ustavnu tužbu, ustvrdivši da je nezakonito lišen slobode jer vrhovni sud presudu nije objavio u skladu sa zakonom, odnosno nije ju javno izrekao i objavio pa je za kaznu doznao tek iz obrazloženja rješenja o pritvoru. No, iako zbog gotovo dvomjesečna nezakonita pritvora ima pravo na odštetu i javnu ispriku, Hrastov nije pušten na slobodu jer je pisana presuda, po kojoj je pritvor obvezan, u međuvremenu bila dostavljena strankama.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene