Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"demokracija nema cijenu"

HRAST pokreće referendum o Istanbulskoj konvenciji: "Bitno nam je da narod kaže što misli o tom dokumentu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak najavio da će Istanbulska konvencija uskoro naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Sabor na ratifikaciju, saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović najavio je da će pokrenuti raspisivanje referenduma kojim bi se spriječila ratifikacija tog, kako je rekao, "iznimno spornog" dokumenta.

"Hrast od ovoga trenutka okuplja sve pojedince i političke opcije, udruge civilnog sektora u svrhu raspisivanja referenduma na temu Istanbulske konvencije", kazao je Hrvoje Zekanović novinarima u Saboru, istaknuvši da će pokušati u sljedećih nekoliko tjedana pokrenuti građanski referendum kojim bi se zaustavila ratifikacija Istanbulske konvencije.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, Gordan Jandroković, Hrvoje Zekanović Veselo u Saboru Grmoja, Zekanović, Jandroković i - Gibonni: ''I svetica i kurva nije lako bit'' Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

Zekanović je uvjeren da će tu inicijativu podržati i pridružiti im se i neki zastupnici HDZ-a. "Bitno nam je da narod kaže što misli o ovom dokumentu", istaknuo je.

Upitan ima li smisla potrošiti novac na referendum o Istanbulskoj konvenciji, Zekanović je ustvrdio da je to "smiješno, jer demokracija i volja naroda nemaju cijenu".

Zekanović je siguran da referendum neće pokazati da su (građani) za ratifikaciju Istanbulske konvencije. "Ja sam spreman riskirati. To se sigurno neće pokazati. Kao i prošli put kada nismo imali podršku medija uspjeli smo, uspjet ćemo i ovaj put. Hrvatski narod, bez obzira na to koliko neki ignorirali njegovu volju, itekako dobro razmišlja i osjeti kada je za njega nešto bitno", zaključio je Zekanović.

Puh (HNS): Plenkovićeva najava ratifikacije najbolji poklon za Dan žena

Zastupnica HNS-a Marija Puh izrazila je "iznimno zadovoljstvo" današnjom objavom premijera da će Istanbulska konvencija uskoro doći u Sabor. "To mi je danas definitivno najbolji poklon za Dan žena", rekla je.

Kao što znate, HNS inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije cijelo vrijeme i veselim se raspravi u Saboru o samom sadržaju i o Istanbulskoj konvenciji, dodala je.

Ne očekuje, kaže, neke pretjerane pritiske od koalicijskih partnera. "Istanbulska konvencija je do sada izazvala puno rasprave u javnom prostoru i mislim da je pravo vrijeme da se rasprava preseli u sabornicu i da raspravimo o pravima žena i o zaštiti žena od nasilja", smatra Puh.

Čula sam najavu Hrvoja Zekanovića o pokretanju referenduma kojim bi se spriječila Istanbulska konvencija i mogu samo reći da je protivnika bilo, ali vjerujem da će prevladati zdrav razum i da će sve naše žene dobiti zasluženu zaštitu od nasilja, prokomentirala je najavu pokretanja referenduma.

"Svi zastupnici HNS-a podržat će Istanbulsku konvenciju, mi već jako dugo čekamo priliku da možemo raspravljati i glasati za nju", najavila je Puh.

Nije htjela nagađati kako će glasati u Klubu HDZ-a, rekavši tek "to morate pitati njih". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene