Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očajni ugostitelji

Nema tko raditi, strani radnici su došli, ali nema više kvota za njihovo zapošljavanje. Ministarstvo: Ima dosta domaćih radnika!

Pune ulice za vrijeme turističke sezone (Foto: Dnevnik.hr)
Pune ulice za vrijeme turističke sezone (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pune ulice za vrijeme turističke sezone (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sustav zapošljavanja stranaca i provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana, priopćili su poslodavci i pozvali Vladu da hitno reagira...

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) pozvali su danas Vladu da što prije poveća kvote za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Pročitajte i ovo Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 5 Poziv Domagoja Mikića Najsunčaniji hrvatski otok zatrpan smećem: "To je sekunda do katastrofe" Košljun - 2 Košljun Maleni otok teško dostupan javnosti napokon otvara svoja vrata: Krije mnoga blaga, a pristup je besplatan

"Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snagom je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika potrošile su se i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH. Na višestruke apele koji traju tjednima da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili, što je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja, nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva", objavili su u priopćenju.

Kažu kako su Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma u jesen 2018. pozdravile donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, no dodali su da je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema i isticali kako je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke.

"Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava, suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane, jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana", rekli su i dodali da zbog svega gubi i država. 

"Turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo da ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata", zaključili su.

Ministarstvo: Poslodavci, javite se u HZZ

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na to kažu da su u kontinuiranom razgovoru s poslodavcima i da prate situaciju na tržištu rada.

"Pripreme za ovu turističku sezonu počele su prošle godine kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj, od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom. Osim toga, omogućili smo rad umirovljenicima do pola radnog vremena, pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je više od 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine", naveli su u priopćenju i dodali da je glavni cilj Vlade aktiviranje domaće radne snage, ali da im je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu.

"Zato smo ove godine osigurali više od 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni. Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu", kažu u Ministarstvu.

"Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no, napominjemo, cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu", zaključili su.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene