Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Legradu

'Hotel s tisuću zvijezda nije na prodaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasnost prijeti rezervatu na ušću Mure u Dravu, kod mjesta Legrad. Ekolozi i građani prosvjedovali su protiv radova koje Hrvatske vode planiraju na tom području radi zaštite mađarske obale, odnosno željezničke pruge.

Učvršćenje obale je potrebno, kažu, ali ne žele megalomanske građevinske radove koji bi uništili taj prirodni rezervat, poznatiji kao 'hrvatska Amazonija'.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu

Što misle o mogućoj gradnji prokopa kod ušća Mure u Dravu transparentima su pokazali ekolozi i stanovnici tog područja. '170 godina obala je tu zagrađena i nikome nije smetala i sada oni istu takvu obalu naprave tamo dalje, do pola Mure', rekao je prosvjednik Antun Lazar.

Zbog snažnih erozija i mijenjanja ušća Mure, radovima se želi zaštititi obala, posebice mađarska željeznička pruga. Aktivisti kažu kako su za učvršćenje obale kakvo već imamo, a ne za nepotrebno uništavanje cijelog rezervata.

'Vlada je najodgovornija zato što je ona do sada mogla povući poteze koji bi smjer ove zaštite postavili na pravo mjesto', smatra Helena Hećimović iz udruge 'Spasimo Dravu'.

>> FOTO: Krugovi u žitu kod Svetog Marina na Muri

'Hrvatskim vodama odgovara da kanaliziraju jer ipak oni najviše profitiraju s tim', uvjerena je Tatjana Pongrac. U Hrvatskim vodama kažu da radova za sada neće biti jer se utvrđuje je li projekt od javnog interesa. Mještani itekako vezani za ovaj prirodni rezervat, jedinstveni su u Europi.

Hoće li građevinska mašinerija dobiti zeleno svjetlo za uređenje obale tek će se odlučiti. Mađari su na svojoj strani radove već počeli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene