Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon očekuje se u lipnju

Holy: 'Naknada za povrat ambalaže se ne ukida'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji sustav prema riječima ministrice stvara gubitke od čak 750 milijuna kuna.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy netom nakon preuzimanja nove uloge u Vladi najavila je ukidanje naknade za povrat PET ambalaže, limenki i boca. Međutim Vjesnik.hr doznaje kako iz ministarstva javljaju da zasada neće ukidati niti smanjivati tu naknadu.

Pročitajte i ovo Brod A što je s brodom Jadran? Crnogorski premijer objavio slike imovine otuđene Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, uz znakovitu poruku Plastična ambalaža, ilustracija - 1 Nova europska uredba Stižu velike promjene: Tko više neće smjeti koristiti jednokratnu ambalažu za hranu i piće te što je s povratnom naknadom?

Ministrica je velike promjene najavila zato što je dosadašnji sustav s povratnim naknadama za takvu ambalažu, prema njezinim riječima, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posljednjih godina stvorio velike gubitke od čak 750 milijuna kuna.

'No, zasad nećemo ukidati i smanjivati povratnu naknadu za ambalažni otpad, nego će se prvo razmotriti različite opcije i iskustva drugih država kako bismo izabrali najbolju', najavila je ministrica. U novom Zakonu o otpadu koji je već napisan uz ostalo predviđa se obveza jedinica lokalne samouprave da organiziraju primarnu selekciju otpada To znači da će se mijenjati i skoro svi podzakonski propisi vezani uz otpad, pa tako i Pravilnik o ambalažnom otpadu. 

'Osnovati ćemo radnu skupinu za njegovu izradu, a njegovo donošenje, kao i novog Zakona o otpadu, očekuje se u prvoj polovici ove godine, vjerojatno u lipnju', kaže ministrica. Međutim, zasad još ne može najaviti kakve se konkretne promjene vezane uz naknade za ambalažni otpad mogu očekivati i u kojem roku. I dalje će ostati određena vrsta naknada za tu vrstu otpada sukladno načelu da onečišćivač i korisnik okoliša plaćaju, ali će te naknade biti redefinirane i novac koji će se tako prikupljati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koristit će se namjenski za uspostavu i nadogradnju sustava cjelovitoga gospodarenja ambalažnim otpadom, odnosno sortirnice, najavljuje Holy. Ona ne smatra da je najbolji sustav imati pet posuda za razne vrste otpada, nego da se to može napraviti s dvije vreće ili posude. U jednu bi se odlagao sav nekoristan, a u drugu sve korisne vrste otpada koje bi se razvrstavale u sortirnici.

Ministrica napominje da su svi u Hrvatskoj fokusirani na ambalažni otpad, a Ministarstvo želi uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja ne samo tom vrstom, nego svim otpadom. To, uz ostalo znači, da žele organizirati zbrinjavanje i sve ambalaže, a ne samo PET-boca i limenki kako bi se kroz oporabu upotrijebila kao korisna sirovina. Kod toga računaju i na druge vrste plastičnog otpada osim prilično problematičnog PVC-a za koji će donijeti posebni pravilnik, kaže ministrica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene