Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HOK traži novi zakon o općem upravnom postupku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reforma javne uprave i upravnog sudovanja bitni su dijelovi reforme cjelokupna pravosuđa, a za njezin uspjeh nužno je donijeti nov zakon o općem upravnom postupku koji se nije mijenjao od 1956., rečeno je na okruglom stolu Hrvatske odvjetničke komore, priređenu u okviru obilježavanja Dana odvjetnika.

Predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić naglasio je da EU vrlo bitnim smatra upravno sudovanje jer je velika većina europskog prava u nadležnosti upravnih sudova. Pritom neke zemlje imaju specijalizirane upravne sudove, a u drugima je nadzor zakonitosti rada uprave povjeren redovitim sudovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

Kujundžić je ocijenio da je za reformu upravnog sudovanja nužno donijeti nov zakon o upravnim sporovima, promijeniti organizaciju i metode rada te educirati suce i savjetnike.

Wolfgang Rusch sa Sveučilišta za državnu upravu Sjeverne Rajne-Vestfalije predstavio je nacrt novog zakona o općem upravnom postupku koji je lani izradio tim profesora iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije i Austrije.

Rusch je rekao da su pri izradbi nacrta pazili da upravni postupak bude što jednostavniji i kraći, sa što manje formalnih rješenja i bez prevelikih postupovnih pojedinosti te da osnove sudskog postupka treba ograničiti na nužnu mjeru. 

Uoči okruglog stola predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin je u izlaganju o 140. obljetnici odvjetništva u Hrvatskoj rekao da je od 2001. do 2007. u odvjetništvo otišlo oko 20 posto sudaca, čime je, po njegovim riječima, izgubljen velik sudački potencijal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene