Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog pritiska na sud

HOK osudio komentiranje nepravomoćnih sudskih odluka o EUN-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska odvjetnička komora (HOK) osudila je bilo kakvo komentiranje nepravomoćnih sudskih odluka naglašavajući da se ono može tumačiti kao pritisak na rad suda koji mora donijeti konačnu odluku te je u suprotnosti s Ustavom.

U povodom posljednjih događanja u svezi provođenja europskog uhidbenog naloga (EUN) te komentara nepravomoćnih sudskih odluka u medijima, odnosno reakcija na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj, jučer je zasjedao Izvršni odbor HOK-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitao joj na pobjedi Josipović poruku Angele Merkel shvatio kao 'prijateljsku napomenu' Slika nije dostupna Poruka iz New Yorka Vesna Pusić odgovorila kancelarki Angeli Merkel

Zaključili su da osuđuju bilo kakvo komentiranje nepravomoćnih sudskih odluka jer se to može tumačiti kao pritisak na rad suda koji mora donijeti konačnu odluku, "a takav pritisak znači zadiranje i povredu neovisnosti i samostalnosti pravosudne vlasti, odnosno sudova i sudaca u donošenju sudskih odluka".

Državno odvjetništvo se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči zbog zastare

"Neovisnost i samostalnost pravosuđa temelj je demokratske pravne države jer samo takvi sudovi mogu donositi pravedne i na zakonima utemeljene odluke. Svako drugačije ponašanje u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske i znači narušavanje samostalnosti i neovisnosti pravosuđa kao jednog od osnovnih temelja pravne države", navodi HOK u današnjem priopćenju.

Naglašava da nitko, pa tako ni izvršna i zakonodavna vlast, kao ni odvjetnici, ne bi trebali u javnosti komentirati nepravomoćne sudske odluke. "Nasuprot tome, komentiranje i stručna polemika u vezi pravomoćnih sudskih odluka uvijek je dobrodošla radi razvijanja pravne znanosti i usklađenja sudske prakse radi postizanja što je moguće veće pravne sigurnosti za građanke i građane, pravne osobe i sve druge oblike djelovanja i rada u Republici Hrvatskoj", dodaje HOK.

Pogrešnim i štetnim HOK smatra i "traženje ishitrenog autentičnog tumačenja zakona od strane zakonodavne vlasti u slučaju kada neka sudska odluka nije u skladu s očekivanjima i shvaćanjima izvršne ili zakonodavne vlasti".

Nakon nepravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda u "slučaju Perković" Jutarnji je list, naime, pozivajući se na neimenovani "visoki izvor iz Vlade", objavio da će Vlada od Hrvatskoga sabora zatražiti autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji s državama Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene