Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manja primanja, manje cijene

Hoćemo li komunalije plaćati po socijalnim kategorijama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić jučer je najavio skuplje energente i komunalije ulaskom u Uniju. No, rekao je i da bi se energija ubuduće mogla plaćati po socijalnim kategorijama. Dakle, tko ima više - plati više.

Brojila se vrte, računi stižu, cijena ista svima. Struka u tome ne vidi pravednost. 'Imamo Vladu koja je ekstremno požurila u povećanje cijena tako da nas je sada zadesila situacija da imamo visoke cijene, a dio kućanstava ne može podmiriti te troškove', kaže Nenad Kurtović iz Savjeta za zaštitu potrošača pri HERA-i.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković VLADINE MJERE POMOĆI Niži PDV na plin, hranu, uloške...: ''Da nema Vladinih mjera, struja bi poskupjela 23 posto, a plin 79 posto'' Plin Slijedi novi val poskupljenja? Šokirani poduzetnici ne mogu vjerovati kakvi računi za plin im stižu: "To je tehnički nemoguće"

Pa se godinama već zalažu za model - manja primanja, manje cijene. Neuspješno. Iako su socijalni programi direktiva i Europske unije. Kao jedan od primjera spominje se Velika Britanija.

>> Linić: Ulaskom u EU rast će cijene energenata i komunalija

Ako su primanja 5.000 kuna, a račun veći od 500 kuna ili 10 posto od primanja - država subvencionira dio računa.
Jedan od modela u europskim zemljama je i pretplatni bon energetski siromašnim kućanstvima. Kod nas detaljna evidencija takvih kućanstava ne postoji. 'To smo morali odraditi još kod uvođenja OIB-a. Taj dio nije napravljen, sada će to biti jako teško i bojim se da će dio kućanstava ponovno ostajati u mraku ili bez grijanja', upozorava Kurtović.

Slično je i s plinom. Posljednje poskupljenje Vladi je bila šansa da uvede red, na što su upozaravali i stručnjaci. 'Nigdje ne govori o socijalnoj kategoriji, a mi smo prvo govorili da je socijalna cijena za sve. Sada više to nije socijalna cijena', kaže Miljenko Šunić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Pojedine lokalne zajednice poradile su na tome. Rijeka je primjer. Građani s najmanje novca imaju pravo na neke besplatne dodatke.

'Pet kubika vode besplatno. Šest kubika plina po članu obitelji. 50 posto troškova grijanja u sezoni grijanja. Nadoknađuju se troškovi električne struje', pobrojao je olakšiće riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

A za ostatak Hrvatske ostaje do daljnjega da najsiromašniji plaćaju istu cijenu kao i oni punog novčanika.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene