Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O vodi kao i o golfu

Hoćemo li i svoje resurse pitke vode rasprodati strancima?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o golfu i zakon o poljoprivrednom zemljištu oporba je dočekala na nož. Tvrde, riječ je o otimačini zemljišta zbog čega je zatražena i ocjena ustavnosti Zakona o golfu.

Bura se još nije ni stišala, a Vlada je na drugo čitanje poslala Zakon o vodama. Za njega oporba tvrdi da će omogućiti rasprodaju našeg najvrjednijeg resursa - vode. Pitka voda je najveće hrvatsko bogatstvo. Unatoč izobilju, oporba tvrdi, izmjenama zakona o vodi i ovaj prirodni resurs naći će se na rasprodaji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

'Zakon o vodama uz već doneseni zakon o golf igralištima i zakon o poljoprivrednom zemljištu predstavlja predstavlja jednu bezočnu pljačku i otimačinu najvrijednijeg što je Hrvatskoj još ostalo a to su vode i zemljište, dakle neobnovljivi resursi', smatra Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

Hrvatska je treća europska i 30-ta zemlja u svijetu po količinama pitke vode. Kritičari upozoravaju da bi prihvaćanje ovakvog prijedloga državi otvorilo put za prodaju rijeka, jezera i izvorišta strancima - čime bi se krpale proračunske rupe. Pisci zakona to negiraju.

'Ne postoji mogućnost da država recimo proda uzmimo neko izvorište znači samo može dati, jer je zakonom tako definirano, znači samo može ići u koncesiju', tvrdi pak Zdravko Krmek, državni tajnik za vodno gospodarstvo.

Zakonom bi trebala biti osnovana i Agencija za regulaciju vodnih usluga. Cijene vode tako više neće određivati lokalna uprava već izravno država. Novitet je i status rijeka koje više nisu opće dobro već državno vlasništvo. Nekretnine na njihovim obalama mogu pak postati privatno vlasništvo. U tome kritičari vide prostor za rasprodaju izvorišta i crpilišta.

'Na takav način otvara se mogućnost privatizaciji voda, a osim toga otvaraju se neslučene mogućnosti korupciji. I to onoj političkoj korupciji jer izbjegava zakon o javnim nabavama,' tvrdi Antičević Marinović.

'Jedan dio vodnih građevina može biti u privatnom vlasništvu ali mi smo jasno u zakonu rekli i koje. Ako se nešto i daje onda je to uvijek model koncesija znači nitko ne može doći u posjed izvorišta', objašnjava pak Krmek.

Odredbe ovog Zakona mogle bi se odraziti u vrlo skoroj budućnosti. Stručnjaci predviđaju da će se potrošnja pitke vode u svijetu u idućih 20 godina povećati za 650 puta! Kako ćemo upravljati našim bogatstvom znat će se krajem ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene