Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarali smo sa stručnjakom

Hoće li Todorić u Hrvatsku stići na lakši ili teži način?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Primorac, profesor na Pravnom fakultetu u Splitu i odvjetnik, pojasnio je što čeka hrvatsko pravosuđe i Ivicu Todorića sad kad je izdan europski uhidbeni nalog (EUN) za Todorićem.

Profesor Primorac prvo je pojasnio zakonski okvir i pozadinu izdavanja europskog uhidbenog naloga (EUN).

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

"Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, među ostalima propisuje i postupak izdavanja europskog uhidbenog naloga (EUN). Europski uhidbeni nalog izdaje tijelo koje vodi postupak, u slučaju Ivice Todorića DORH ili sud", ističe Primorac.

"Jedan od uvjeta zbog kojih se izdaje europski uhidbeni nalog jest da se donese rješenje o istražnom zatvoru. Sam postupak izvršavanja te odluke može biti kraći, dakle jednostavniji, a može biti i složeniji. Kraći je ako osoba, na koju se odnosi EUN, pristane na predaju. Tad odluka o tome treba biti donesena u roku od tri dana. Ako osoba ne pristane na to, provodi se jedan skraćeni postupak i protiv odluke ili DORH ili okrivljenik imaju pravo žalbe, a o žalbi odlučuje više tijelo", kaže naš sugovornik.

Iz navedenog je posve jasno da čitava stvar može ići po brzom i po vrlo sporom postupku.

"Dakle, u ovom prvom slučaju postupak je puno brži i puno kraći, vidite, čim je dopušteno iznositi žalbu, potupak se može odugovlačiti. Međutim, zakon kaže da bi se postupak izručenja trebao u svakom slučaju dovršiti u roku od 60 dana. Iz opravdanih razloga taj se rok može produljiti za još 30 dana, ali ako se taj rok prekorači, to ne znači da nastupaju nekakve sankcije, već je to jedan okvir dokad taj postupak treba dovršiti", pojašnjava Primorac.

"Prema nekakvim statističkim pravilima, odnosno prema statistici, dosad je utvrđeno kako u ovom kraćem postupku postupak predaje traje između 14 i 16 dana, a u ovom drugom negdje do dva mjeseca", dodaje.

Na pitanje o tome treba li prvo locirati Todorića, kako bi čitav postupak išao brže, Primorac ističe kako bi to bilo u svakom slučaju olakšavajuće za brzinu samog postupka uhićenja i izručenja.

"Bilo bi važno da se osoba na koju se odnosi EUN točno locira, jer time bi se skratio postupak i na neki način bi se omogućilo određenoj državi da na točno tom mjestu (adresi) pronađe tu osobu. Ali, nema prepreke i ako to nije moguće, a zna se da (ta osoba) boravi u jednoj od članica EU, da se izda EUN i da se pokuša u određenom vremenu, ako je to moguće što kraće, i pronaći", kaže na kraju Primorac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene