Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže se konzultanti

Hoće li se ostvariti božićna želja premijera? "Procjena vrijednosti INA-e je posao koji se mjeri u milijunima eura"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
INA u hrvatskim rukama - božićna je to želja premijera Plenkovića. No osam mjeseci je prošlo, sad se traže svjetski stručnjaci koji će procijeniti vrijednost Ine - trebat će im vremena, a i njihov angažman nije jeftin.

Konzultanti bi trebali predložiti i moguće ulagače, ali i plan otkupa dionica INE od mađarskog MOL-a.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Slika nije dostupna Usuglašeni kriteriji za otkup dionica Doznajemo: Napokon održan sastanak Savjeta za Inu

Od Božića se čeka konkretniji potez Vlade u planu za INU. Sad traže svjetski ugledne konzultante koji trebaju procijeniti - koliko INA zapravo vrijedi i isplati li se otkupiti je od Mađara.

"Teško je u ovom trenutku govoriti koliko će cijeli taj postupak trajati", kazao je u petak premijer Plenković dok je ministar financija Zdravko Marić kazao kako je trenutno nemoguće reći koliko će to koštati.

Među najpoželjnijim savjetnicima je, kako doznajemo, J. P. Morgan, jedna od najvećih investicijskih banaka na svijetu. U obzir dolazi i Deutsche bank koja je bila savjetnik u postupku privatizacije INE.

"Milijunski posao"

Naftni stručnjak Davor Štern kaže - to je posao koji se mjeri u milijunima eura.

"To su velike kuće, ima ih u svijetu 4-5 koje bi mogle to dobro odraditi, međutim nijedna od njih ne pokriva cijelo to područje, morat će biti jedna konzultantska kuća za pravne poslove, jedna će morati biti za procjenu vrijednosti i komercijalnih budućih modela, rješavanja tog problema", kaže Štern.

Konzultante, kaže, treba tražiti među onima koji ne posluju s MOL-om. Trebali bi pomoći i u pronalasku mogućeg ulagača, ali i novca za otkup od Mađara. Vladin plan zasad je da se novac nađe prodajom dijela HEP-a.

Oporba: "Dobar marketing i nerealna ideja"

Iz oporbe stižu kritike.

"Evo sad će proći skoro godinu dana da ništa ozbiljno nije napravljeno, i sad tražiti dodatni novac na konzultante koji bi trebali reći cijela ta ideja nije realna mi se čini potpuno besmislenim“, kaže SDP-ovac Branko Grčić.

Radimir Čačić pak kaže da se pokazalo da je sve do sada bio dobar marketing.

Mostovac Tomislav Panenić smatra kako jedan od modela može biti „preporuka da se ne ide u tu transakciju jer je preskupa i ne može se osigurati povrat“

Premijer je obećao i da novac potreban za otkup INE neće povećati javni dug. Plan da se naftna kompanija vrati u hrvatske ruke podržali su i stručnjaci.

"Ono što imamo u INI treba očuvati pogotovo proizvodnju i istraživanje, imamo dobre stručnjake, ja vjerujem da bi trebao biti naglasak upravo u tom segmentu“, kaže Štern.

Konzultanti se tek traže pa je i proces pregovora s Mađarima na čekanju. A ranije najave su bile da će se plan za INU znati do kraja godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene