Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišli na Maksimir, pratili utakmicu

NA SLOBODI Braća Mamić i Damir Vrbanović izašli iz Remetinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko sati nakon puštanja iz istražnog zatvora u Remetincu čelnici Dinama braća Zdravko i Zoran Mamić došli su na stadion Maksimir kako bi uživo pratili prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka između Dinama i luksemburškog Fola Escha.

Zdravko Mamić napustio je zatvor u Remetincu u pratnji odvjetnice Jadranke Sloković. Po izlasku je dao izjavu i istaknuo da se osjeća u redu, ali da mu zatvorska hrana ne paše. Rekao je i kako mu je najteže palo to što nije mogao pratiti derbi Dinamo-Hajduk.

Pročitajte i ovo Suđenje braći Mamić - 3 Izvlačenje novca iz Dinama Nitko se nije pojavio na suđenju Mamićima: Trebali su svjedočiti Kranjčar, Barišić i Lulić Slika nije dostupna Izdana tjeralica Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić u BiH dobio nagradu za sportskog menadžera desetljeća

Dodao je kako je stadion na derbiju bio pun jer Dinamo već neko vrijeme postiže rezultate. Večeras će Zdravko Mamić doći na Maksimir.

Ubrzo nakon što je Zdravko Mamić izašao iz Remetinca, izašli su i njegov brat Zoran te Damir Vrbanović. Zoran Mamić nije bio raspoložen za izjave, a Vrbanović je zahvalio svima koji su mu pružili podršku.

Braća Mamić i Damir Vrbanović su uplatili na račun suda milijunske iznose kao jamstvo da neće ometati kazneni postupak pa će još danas biti pušteni iz istražnog zatvora da se brane sa slobode.

Nakon što je sutkinja istrage Ena Družanić vidjela da su jamčevine uplaćene,  donijela je odluku o tome da se osumnjičenici mogu braniti sa slobode. Oni su potom policijskim kombijem ispraćeni nazad u Remetinec da razduže stvari i očekuje se njihov skori izlazak.

Novac za jamčevinu su, kako su rekli, skupili teže, ali uz pomoć prijatelja. Nisu im određene nikakve posebne mjere opreza, pa i dužnosti mogu nastaviti redovito obnašati, te pratiti Dinamove utakmice na stadionu.

Sudac tog suda Zdenko Posavec potvrdio je ranije da su okrivljenici dostavili obavijest uz preslike uplatnica da su izvršili uplate da depozitni račun suda. Prije nego budu pušteni iz zatvora u Remetincu svi okrivljenici morali su na ročitu obećati da neće ometati kazneni postupak, a Zdravko Mamić ni da neće ponoviti kazneno djelo.

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar, koji je također obuhvaćen istragom, nije se žalio jer je, prema neslužbenim podacima, Uskok u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

Milijunske jamčevine

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer je odlučivalo o žalbama na istražni zatvor nedavno uhićenim čelnicima Dinama braći Mamić te izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću. Odluka je objavljena poznata danas.

Podsjetimo, odvjetnici trojice osumnjičenika koji su se žalili na istražni zatvor sudu su ponovno ponudili jamčevine, kao zalog da njihovi branjenici na slobodi neće ometati istragu i ponoviti nedjelo, zbog čega je Uskok i tražio da tijekom istrage budu iza rešetaka.

Za Zdravka Mamića je ponuđena jamčevina od pet milijuna kuna, za njegova brata Zorana dva milijuna, a za Vrbanovića 500 tisuća kuna u gotovini. Zbog toga nije isključeno da će izvanraspravno vijeće sutkinji istrage Erni Dražančić predložiti da ponovno razmotri mogućnost puštanja na slobodu uz jamčevinu i dodatne mjere opreza.

Mamići su i ranije kao jamčevinu nudili kuću Zorana Mamića vrijednu oko 20 milijuna kuna, no sutkinja istrage nije ju prihvatila kao jamstvo, vjerojatno i zbog 'tereta' koji su na nju upisani.

Vrbanović do sada nije nudio jamčevinu, no do promjene u strategiji obrane došlo je nakon što je otkazao punomoć odvjetniku Darku Maržiću i angažirao Matu Matića, koji je u nekim ranijim slučajevima bio i u odvjetničkom timu Zdravka Mamića.

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar koji je prvi završio u istražnom zatvoru, nije se žalio, neslužbeno zato jer je Uskok u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

Osumnjičeni za štetu Dinamu i državnom proračunu

Uskokova istrage je pokrenuta zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Uskok nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliki je bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Neslužbeno se doznaje da su među svjedocima koje Uskok želi ispitati nogometni reprezentativci Luka Modrić i Dejan Lovren, predsjednik Dinama Mirko Barišić, direktor tog kluba Tomislav Svetina, financijski direktor Matej Škegro, još neki bivši i sadašnji nogometaši, kao i članovi obitelji Mamić.

Uskok je, kako se doznaje, predložio ukupno 80-ak svjedoka, no, Mamići bi, po mišljenju sutkinje istrage, mogli utjecati tek na njih dvadesetak.

Najavljujući žalbe nakon odluke o istražnom zatvoru odvjetnici Zdravka i Zorana Mamića kazali su da oni ne planiraju podnijeti ostavke u Dinamu te da odlučno poriču sve što im se stavlja na teret. (I.D. /J.K./ Hina, Sa.Pu.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene