451692
451692
451692
451692
451692

HOĆE LI CIJENA STRUJE GORE ILI DOLJE?

  • , 28.09.2016., 08:16
  • Autor:
  • komentara

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije prema svemu sudeći povećat će račune za struju.

 
 
 
 
Cijena struje politička odluka? (Video: Dnevnik Nove TV)
Cijena struje politička odluka? (Video: Dnevnik Nove TV)

Dok tehnički ministri uvjeravaju kako do poskupljenja neće doći, opskrbljivači električnom energijom poručuju, kako oni trošak poskupljenja ne mogu preuzeti na sebe.

Veća naknada za obnovljive izvore energije ne bi trebala povećati račune za struju. Opskrbljivači električnom energijom, kažu u HROTE-u, imaju prostora za manje cijene. Računica je jednostavna.

"HROTE će od 1.1. 2017. kao voditelj eko-grupe prodavati električnu energiju iz obnovljivih izvora na tržištu po tržišnoj cijeni, znači opskrbljivači neće morati preuzimati po višoj cijeni kao što su dosad preuzimali, tu ima prostora za smanjenje maloprodajne cijene struje", ističe Luka Pehar iz HROTE-a.

Da do većih računa ne bi trebalo doći, mišljenja je i tehnički ministar poduzetništva. "Kad imate opskrbljivača, koji u ovom trenutku opskrbljuje gotovo 90 posto Konzuma na tržištu, opskrbljivača koji u svojoj prodajnoj cijeni ima i ukalkulirani dio tarife vezan za nove investicije, opskrbljivača koji u poslovnoj godini osigura enormnu dobit svojim poslovanjem, onda ima i prostora za smanjenje kilovatsata električne energije", ističe ministar Darko Horvat.

Iz kuta opskrbljivača, ovakva računica nije moguća. "Prebacivanje troška na opskrbljivače je nemoguća misija, ono gdje treba tražiti prostor je cijena, odnosno naknada koja treba poskupiti toliko ili ona može u koracima poskupljivati, što smo mi i predlagali ranije, da ne bi ljudi odjednom imali velike naknade, odnosno preveliko poskupljenje koliko je sada ili vidjeti s drugim instrumentima kojima vlada raspolaže", smatra Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE.

"Budući da GEN-I još uvijek nije službeno upoznat s prijedlogom Ministarstva, u ovom trenutku nismo u mogućnosti komentirati najave o porastu naknade za obnovljive izvore energije", priopćenje je koje smo dobili iz GEN-I-ja.

Struja bi ponovno mogla biti političko pitanje. Ministar poduzetništa ističe kako treba pronaći mehanizme da se cijena struje u konačnici ne mijenja. "Prije nas imali smo Vladu koja je u dvije godine jednostranim odlukama povećavala tarifu. Ja ne vidim zašto se istim takvim političkim odlukama ta tarifa ne bi mogla smanjiti", dodaje Horvat.

Takva odluka sigurno bi razveselila brojne kućne proračune.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se