452930
452930
452930
452930
452930

"Umjesto da se bave Inom, Panenić i Most se bore za fotelje"

  • , 09.10.2016., 11:56
  • Autor:
  • komentara

Budućnost Ine je dovedena u pitanje, tvrde u HNS-u, te pozivaju nadležne institucije da hitno reagiraju.

 
 
 
 
Ivan Vrdoljak i Tomislav Panenić (Foto: Pixell)
Ivan Vrdoljak i Tomislav Panenić (Foto: Pixell)

Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata ustvrdili su u nedjelju da je budućnost Ine dovedena u pitanje te su pozvali nadležne mjerodavne institucije da žurno reagiraju, jer je kršenje hrvatskih zakona od strane MOL-a nedopustivo, nakon što je MOL bez znanja hrvatskih članova Uprave prevezao 600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku, a što je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most) navodno saznao tek kada je nafta bila na putu.

"Umjesto da se bavi Inom, Panenić se zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz Mosta bori za fotelje u novoj Vladi i neargumentiranom diskreditacijom političkih suparnika (možda i u suradnji s MOL-om)", ocijenio je HNS u priopćenju.

Panenić, tvrde u HNS-u, nije sudjelovao ni u kakvim ozbiljnim razgovorima oko Ine, niti u arbitražnim postupcima te je time ozbiljno ugrozio njezine interese. "Očigledno je da nema vremena za Inu, jer da je kontinuirano surađivao s Upravom, sa Sindikatima kao i s djelatnicima rafinerija u Sisku i Rijeci, iznenađenja se ne bi događala. To pokazuje njegovu potpunu nekompetentnost, neznanje i nezainteresiranost za stratešku hrvatsku tvrtku", ocjenjuju iz HNS-a.

Također navode da je "u trenutku kad je dogovorena nova hrvatska Vlada HDZ-a i Mosta, MOL očito procijenio da u našoj zemlji može raditi što hoće i to ni manje ni više nego na 25. obljetnicu Dana neovisnosti RH". Time je, smatraju, poslao vrlo jasnu poruku da im je konačan cilj zatvaranje rafinerije Sisak i dovršetak upropaštavanja Ine.

"Panenić nije za Inu učinio ništa"

Iz HNS-a su poručili i kako se "za nacionalne interese ne bori u predizbornoj kampanji, nego da je to kontinuirana bitka bez posustajanja koja nadilazi stranačke razlike ili interese" te ističu da je onaj koji je to činio posljednji bio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na čelu Ministarstva gospodarstva.

Nasuprot tome, ističu kako Panenić nije učinio ništa za očuvanje hrvatske strateške naftne kompanije, ali se, tvrde, "potrudio diskreditirati predsjednika HNS-a što MOL sustavno čini od 2014.".

Panenić je u subotu izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora (NO) i Uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju te zatražio službeno očitovanje MOL-a. Potvrdio je da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti. Iz Ine su nakon toga priopćili kako je uobičajeno da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema i iz svojih rafinerija. Tako je u petak popodne probno prevezeno 600 tona domaće nafte (oko 1 posto ukupne mjesečne domaće proizvodnje) željeznicom iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte Rijeka. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se