Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS U SLOBODNOM PADU

Može li jedna ostavka ozbiljno uzdrmati vladajuću koaliciju HNS-a i HDZ-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se problemi u Hrvatskoj narodnoj stranci. Ostavka Matije Posavca na sve stranačke funkcije na nacionalnoj razini mogla bi dodatno zakomplicirati situaciju i uzdrmati vladajuću većinu.

Međimurski HNS, čiji su birači nezadovoljni koalicijom s HDZ-om, imat će glavnu riječ o tome hoće li zastupnica Bernarda Topolko i dalje podržavati Vladu ili će uskratiti potporu.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Ostavke članova, izlaženja iz stranke i negodovanje birača zadnjih dana HNS stavljaju u tešku poziciju, ali problemima tu nije kraj. Ostavka Matije Posavca na sve stranačke funkcije na nacionalnoj razini dodatno komplicira situaciju.

"Ne, nisam požalio", nakon prospavane noći Posavec je siguran u odluku o ostavci na stranačke funkcije. "Ja nisam izbore dobio na stranačku markicu, nego više na svoje ime i prezime."

Ostaje međimurski župan. Ostavke opravdava kao odgovornost prema biračima, jer oni ne odobravaju koaliciju s HDZ-om. Razmišljao je i o tome da u potpunosti napusti HNS, "ali u trenutku kada je popularno izlaziti iz HNS-a i raditi takve odluke to bi možda bio politički kukavičluk", kaže Posavec. 

Oni koji su svoj stav odmah jasno izrekli i zbog toga napustili stranku pozdravljaju njegovu odluku. "Međutim, odgovornost treba preuzeti u onom trenutku kada je to važno. Bit će toga najvjerojatnije još, jer mnoge kolege su danas u istoj situaciji kao i on", kaže Nada Turina Đurić, saborska zastupnica. 

Svoj komentar dao je i Davor Bernardić, predsjednik SDP-a: "Nadam se da to nije kratkoročni manevar jer očito je da je HNS izgubio potpuno vjerodostojnost i praktički u ovom trenutku ta trgovačka stranka teško da postoji".

Iz vrha HNS-a komentara danas nema. Njihova jučerašnja objava na Facebooku da je Posavčeva ostavka unaprijed dogovorena, izazvala je niz ljutitih komentara. "Tko jednom proda svoj obraz ,nikada čovjeka od njega. Nemojte se opravdavati, a povjerenje, nikad više", bio je jedan od komentara. "Vi niste Hrvatska narodna stranka nego Hrvatska nacionalna sramota", kažu drugi. 

Nezadovoljstvo članova HNS-a ugrožava i većinu u saboru. Posavca na zastupničkom mjestu mijenja Bernarda Topolko. Posavec tvrdi da, u slučaju da Topolko u nekom trenutku uskrati potporu Vladi, o tome zapravo odluku treba donijeti njihova županijska organizacija. 

U deset dana stranku su napustila 343 člana, pa i njihov jedini europarlamentarac Jozo Radoš. "Moram reći da mi je žao. Hrvatskoj je potreba jedna stranka političkog centra, relativno snažna, dobro organizirana i koja ima jasne političke programe", kaže Radoš.

Te karakteristike očekuje u onoj stranci koju će osnovati Anka Mrak Taritaš s drugim bivšim HNS-ovcima. Nada Turina Đurić otkriva da bi do kraja ovog mjeseca trebao biti predstavljen program, statut i vodstvo nove stranke.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene