Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS se ograđuje od svoje ministrice

Zastupnici ironično o TV pretplati: A da cestarinu plaćaju oni koji nemaju auto?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je HNS-ova ministrica Andrea Zlatar Violić jučer suvereno objašnjavala logiku prijedloga novog modela televizijske pretplate, danas se u njezinoj stranci ograđuju od modela, čak tvrde da ministrica o njemu nije ni govorila.

Nakon što je jučer iz Ministarstva kulture stigao prijedlog reforme plaćanja televizijske pristojbe, prema kojemu bi taj namet plaćali svi građani, bez obzira posjeduju li televizor ili ne, a visina iznosa bi ovisila o visini dohotka, stigla je čitava salva kritika i ograda od tog prijedloga.

Pročitajte i ovo Petra Buljan, novinarka Raspuštanje Sabora U sjedištu SDP-a sastali se Benčić i Grbin, prosvjedi oporbe se šire? Reporterka Dnevnika Nove TV: "Inicijativa je osuđena na propast" Screenshot malverzacije nakon potresa Ministrica Obuljen Koržinek nakon upada policije: "Ako je netko kriznu situaciju zlouporabio za stjecanje koristi, onda će odgovarati"

>> I tko nema TV plaćat će pretplatu i to prema dohotku

Ograda je stigla i iz samog HNS-a, stranke kojoj pripada ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Uz tvrdnju da ta stranka ni u jednom trenutku nije bila upućena u razgovore oko moguće promjene modela plaćanja pristojbe i napomenu da je javnost o svemu obavijestio ministričin savjetnik, inače član SDP-a, u HNS-u kažu: 'HNS se oštro protivi bilo kakvom novom poreznom opterećenju građana u vrijeme gospodarske krize, kako uvođenju poreza na promet nekretnina, tako i promjeni načina plaćanja HRT pristojbe prema modelu o kojemu su i javnost i HNS informirani isključivo putem medija.'

Slične je tvrdnje ponovio i HNS-ov saborski zastupnik Igor Kolman, koji je na naše pitanje nije li upravo HNS-ova ministrica Zlatar Violić o prijedlogu jučer suvereno davala izjave, odgovorio: 'Vi znate da ministrica o tome nije govorila!'

No, ministrica Zlatar Violić jučer je za Novu TV o prijedlogu reforme pretplate itekako govorila. Doduše, ustvrdila je da novi vid ubiranja pretplate ne bi bio novi porez, premda priznaje da bi na njega podsjećao. 'Iz vašeg se poreza plaća obrazovanje, a vi nemate djecu. Iz vašeg poreza se plaćaju mirovine, a vi nemate nikog umirovljenog. To je pitanje socijalne solidarnosti i pitanje jesu li mediji javno dobro', objašnjavala je jučer ministrica logiku prijedloga reforme.

SDP: Ne dolazi u obzir!

Kritike na novi model plaćanja pretplate stigle su i iz drugih stranaka.

Predsjednik SDP-ovog zastupničkog kluba Igor Dragovan rekao je da uvođenje novog poreza u predloženom obliku ne dolazi u obzir. 'Stav SDP-a je da bi u skoro vrijeme trebalo dobro razmisliti da se taj parafiksalni namet smanji'.

Na pitanje odakle onda inicijativa Milana Živkovića, člana SDP-a i glavnog savjetnika za medije u Ministarstvu kulture, koji je također javnosti jučer objašnjavao prijedlog novog modela pretplate, Dragovan je kratko rekao: 'Uistinu ne znam odakle i zašto dolaze takve incijative. Valjda u tom ministarstvu postoji ministrica, netko upravlja ministarstvom'. Na kraju je još jednom ponovio da novo opterećenje građana po ovakvom modelu ne dolazi u obzir.

Dragovanov saborski i stranački kolega Šime Lučin bio je također kratak i prilično jasan: 'To je jedna vrhunska glupost!'

'To bi bilo suprotno onome što smo ispregovarali s EU'

HDZ-ovac Jasen Mesić, koji je u protekloj Vladi bio ministar kulture, rekao nam je da se njegova stranka protivi reformi pristojbe jer da bi to značilo da se javna televizija financira direktno iz državnog proračuna, što bi je stavilo pod dodatni politički utjecaj. 'To je i suprotno onome što smo ispregovarali s Europskom unijom pa bi i po tom pitanju moglo biti problema', dodao je Mesić.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ironično je zaključio da ga ne bi iznenadilo da vladajući odluče i da cestarinu plaćaju oni koji nemaju automobil.

Silvano Hrelja (HSU) tvrdi kako još nije odgonetnuo o čijoj se inicijativi i probnom balonu radi, ističući da je taj prijedlog neprihvatljiv za njegovu stranku. Za HSU bi, rekao je, jedino bilo prihvatljivo da se radi o rješenju povezivanja televizijske pretplate s prosječnom mirovinom za umirovljenička domaćinstva, te da se građane bez prihoda privremeno oslobodi plaćanja pristojbe.

"To za nas ima smisla, a sve ovo drugo odbacujemo, to su prijedlozi koji nisu vrijedni pažnje", poručio je. Upitan misli li da je pitanje HRT-ove pristojbe ponovno dovelo do nesuglasica u vladajućoj koaliciji, s obzirom, pitali su novinari, da HNS to predlaže, a SDP se protivi, Hrelja je odgovorio kako u koaliciji nije nikome zabranjeno nešto predlagati.

"Ako se ocijeni da je neprovedivo i glupo, on snosi posljedice za to. Nećemo tu vrstu kreativnosti blokirati", rekao je Hrelja, uvjeren da predloženi model nema izgleda razviti se u nešto više.

Porezom na televizore do investicijskog ciklusa

Za Boru Grubišića (HDSSB) nakana vladajućih je da tim "porezom na televizore" pridonese planiranom investicijskom ciklusu u idućoj godini. "Što se tiče pristojbe na TV aparate, imamo ga ili ne, to je nešto poput engleskog poreza na dimnjake. Očekujem da će Vlada u svom novom investicijskom ciklusu uvesti i porez ili pristojbu na dimnjake. To je već u povijesti zabilježeno pa me ne bi čudilo da i takva stvar osvane na stranicama medija", rekao je.

Grubišić, ipak, ne misli da je riječ o novom sukobu između HNS-a i SDP-a. "Nisu oni uopće u krizi, oni su suglasni, samo malo paradiraju s tim kontradiktornim izjavama i mišljenjima, a zapravo su vrlo suglasni i složni i nema tu nikakve krize", istaknuo je.

Upitan misli li da premijer Zoran Milanović želi taj novi porez, odgovorio je kako premijer očito pokušava u svojim isprikama građanima od kojih uzima, poput učitelja i liječnika, naći alibi za Vladine odluke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene