Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na tvrdnje župana

HNS: Podjelom Hrvatske na dvije regije nitko ne gubi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalnom podjelom Hrvatske na dvije regije nitko ne gubi, a dobiva cijela Hrvatska i to šansu da maksimalno iskoristi sredstva iz fondova Europske unije, istaknuo je na konferenciji za novinare HNS-ov potpredsjednik i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Reagirajući na tvrdnje slavonskih župana da će Slavonija svrstana u regiju zajedno sa Zagrebom biti u podređenom položaju, Vrdoljak je rekao da Slavonija nije u ratu sa Hrvatskom niti sa Zagrebom. Nije dobro razmišljati na način da ako je netko dobio šansu da je netko drugi time izgubio, na tome skupljati jeftine političke poene i to koristiti kao alibi za nepovlačenje sredstava iz fondova Europske unije, ustvrdio je Vrdoljak.

Kazao je i kako je na upit postavljen županima koji su to projekti u Slavoniji i Baranji koji bi mogli biti ugroženi regionalnom podjelom dobio paušalan, a ne konkretan odgovor što je ocijenio neprihvatljivim. Podsjetio je da, prema pravilima Europske unije i Europske komisije, periodično postoji mogućnost revizije regionalne podjele.

>> Slavonski župani protive se podjeli na dvije regije

Potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglasila je kako podjelom Hrvatske na dvije regije željelo omogućiti da svi dijelovi Hrvatske koriste sredstva Europske unije pod najpovoljnijim uvjetima (sufinanciranje projekata i do 85 posto). Da to nije učinjeno sjeverozapadna Hrvatska ne bi mogla dobiti sredstva EU pod najpovoljnijim uvjetima, upozorila je.

Što se tiče drugih dijelova Hrvatske, pa i Slavonije, u 14 godina nakon ulaska u EU neće se mijenjati kriteriji i uvjeti za projekte u odnosu na prethodnu regionalnu podjelu na tri regije, kazala je Pusić.

Na upit što se će biti s dobrim projektima za koje jedinice lokalne samouprave nemaju potreban novac, ministrica Pusić je pojasnila da sve zemlje koje su ušle u EU imaju ugovor s Europskom investicijskom bankom koja pod povoljnim uvjetima sufinancira projekte (osigurava sredstva za 15 posto udjela).

>> Šišljagić o podjeli na regije: To je mazanje vrata debeloj guski!

Upitan zašto bi netko pod istim uvjetima investirao u Slavoniju, a ne u Zagreb, Vrdoljak je odgovorio kako su u Slavoniji vrijedni ljudi, zemljište i voda, kvalitetna infrastruktura. Blizina Mađarske, Srbije i BiH je vrijedan potencijal kakav rijetko koji dio Hrvatske ima, a sutra će i politika u Slavoniji biti drugačija nego danas, pa će i šanse biti puno veće, rekao je Vrdoljak.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo VAR Uvjerljiv odgovor Mislite li da je suđenje u HNL-u pristrano? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Početak suđenja Ivanu Vrdoljaku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zbog prijetnji Hrvoju Perhariću Počelo suđenje Ivanu Vrdoljaku: "Pojedinci koji napadaju hrvatsku politiku neće uspjeti"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene