Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNS-ovac Kurtov najavljuje ustavnu tužbu zbog registra branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS-ov saborski zastupnik Željko Kurtov najavio je danas da će, ne urodi li plodom pritisak branitelja i javnosti da se javno objavi Registar (popis) hrvatskih branitelja, podnijeti ustavnu tužbu kojom će tražiti javnu objavu Registra.

Kurtov je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ponovio kako je broj u Registru od gotovo pola milijuna branitelja nerealan, da ta činjenica i ona da HDZ od javnosti skriva popis branitelja narušavaju njihovo i dostojanstvo Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

"Građani imaju pravo znati kome daju 3,4 milijarde kuna namijenjenih braniteljima", rekao je optuživši HDZ-ovu vlast da popis skriva jer su u njemu kao branitelji navedeni i "oni koji su za deset tisuća maraka kupili svoj ratni put, i srpski policajci koji su sudjelovali u srpskoj pobuni, ali su 1991. prelazili na hrvatsku stranu".

"Pravi branitelji ponose se na svoj ratni put i sudjelovanje u
Domovinskom ratu. Javnost ima pravo znati koja je to bagra, ološ, oni kojima tu (u popisu branitelja) nije mjesto, koji su novcem kupili status branitelja", kazao je Kurtov.

Podsjetio je da je krajem svibnja Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojim pokušava oboriti zakonske odredbe po kojima je Domovinski rat trajao od 1990. do 1996.

Kurtov je istaknuo da u hrvatskom Ustavu stoji da je Domovinski rat trajao od 1991. do 1995., da o tome svjedoče i povijesne, stvarne činjenice, da se i u povijesnim udžbenicima za osnovnu i srednju školu kaže da je rat počeo u svibnju 1991. i trajao do 1995.

Smatra da je aktualna vlast u Zakon stavila te "protuustavne odredbe" kako bi prikrila činjenicu da su braniteljske statuse dobivali i srpski pobunjenici, a koji, tvrdi, imaju više bodova, a time i udjela u Fondu branitelja, nego hrvatski branitelji koji su prošli sva ratišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene