Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNS igrokazom predstavio 'Novi Hrvatski suverenitet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na predstavljanju HNS-ova projekta "Novi hrvatski suverenitet", Vesna Pusić je rekla da je tradicionalno poimanje suvereniteta u posljednjih pola stoljeća relativizirano i danas ustupa mjesto nužnosti i obvezi države da uspostavi kontrolu nad instrumentima i polugama vlastitoga razvoja.

Tradicionalna definicija suvereniteta, koja obuhvaća kontrolu teritorija, instrumenata nasilja - vojske i policije te pravo vlasti da u svojim granicama radi što hoće, iz mnogih razloga, kao što su Europska unija, NATO, Međunarodni sudovi, više nije primjenjiva, rekla je Pusić govoreći o tom projektu koji je u osječkom Dječjem kazalištu predstavljen u formi igrokaza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi Dino Novi početni Ferrari stiže 2019? Slika nije dostupna Upola brže Volvo namjerava razvijati nove modela za svega 20 mjeseci

Ono što se uselilo u taj ispražnjeni prostor suvereniteta je potreba kontrole instrumenata i poluga vlastitoga razvoja, onoga o čemu ovisi budućnost zemlje. 

Mogućnost utjecaja na poluge vlastitoga razvoja bit će temeljna razlika među državama koje znaju čuvati svoj suverenitet i onih koji su od njega odustali, ocijenila je Pusić.

Pojasnila je kako "ideja novoga suvereniteta znači da država
garantira prostor na kojem se, zakonski i infrastrukturno, regulira iskorištavanje vlastitih resursa i pristup resursima", kao što su energetika, promet te prirodni resursi.

Na novinarski upit što će pristupanje Europskoj uniji promijeniti u tradicionalnom tumačenju pojma suvereniteta Pusić je u izjavi novinarima ocijenila kako je sama Europska unija, kao činjenica, u tome već dosta promijenila, primjerice u kontroli granica, stvaranju zajedničke sigurnosne politike, koja dovodi u pitanje monopol pojedine države na instrumente nasilja, poput vojske i policije te negira pravo vlasti da, unutar svojih granica, radi što hoće.

Zamoljena da komentira medijski istup predsjednika Središenjg odbora HNS-a Radimira Čačića koji je najavio održavanje javnih prosvjeda protiv Vlade te je li to stav stranke Pusić je novinarima poručila da su Čačićeve izjave "razumjeli na neki neobičan način ili krivo pročitali".

Naši prosvjedi protiv Vlade su uvijek radnoga tipa, odnosno raditi bolje i uspješnije, što nije teško kada pogledate ovu Vladu, ustvrdila je Pusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene