443356
443356
443356
443356
443356

DOGOVORENA KOALICIJA Evo što je HNS izborio nakon drugog kruga razgovora s SDP-om

  • , 14.07.2016., 16:35
  • Autor:
  • komentara

HNS i SDP postigli su dogovor oko zajedničkog izlaska na predstojeće izbore. Sve stranke Narodne koalicije koju okuplja SDP, sporazum će potpisati u subotu.

 
 
 
 
Barbara Štrbac o dogovoru predsjedništva SDP-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Barbara Štrbac o dogovoru predsjedništva SDP-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon drugog kruga razgovora u posljednja 24 sata HNS i SDP postigli su dogovor oko zajedničkog izlaska na predstojeće izbore, a sporazum o tome, s ostalim članovima Narodne koalicije, potpisat će te stranke u subotu u podne, u Zaboku.

'Ide se u najboljem smjeru da Narodna koalicija bude nešto što će građani Hrvatske odabrati. Liste ćemo definirati u nekoliko narednih tjedana. Danas dogovaramo neke operativne stvari', rekao je Željko Jovanović iz SDP-a.

'Nije bilo nekih pretjeranih nesuglasica. Mi smo usuglašavali stavove i to je korisno uvijek kad razgovarate. Kolege iz SDP-a su bile maksimalno srdačne i bili smo na tom razgovoru kao istinski partneri, tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Idemo u susret potpisivanju sporazuma zajedno s kolegama iz HSS-a i HSU-a', kazao je Matija Posavec, međimurski župan HNS-a.

Župan Varaždinske županije i zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar potvrdio je da je postignut dogovor sa SDP-om.

"Moram reći da smo dogovorili sve s našim partnerima. Želimo ostvariti najbolji mogući rezultat u svim izbornim jedinicama i želimo da naša koalicija, Narodna koalicija, ima premijera u sljedećoj vladi. Danas smo se dogovorili sve, bilo je nekih malih izmjena od prošlog puta", izjavio je Štromar.

Potvrdio je da će u III. izbornoj jedinici HNS imati 2., 4., 6., 10., 13. i 14. mjesto. Do jučer je bila sporna III. Izborna jedinica gdje je HNS trebao dobiti pet umjesto šest mjesta što je današnjim dogovorom izmijenjeno tako da će HNS kao i na prošlim izborima imati jednak broj mjesta. Štromar je pojasnio i da će u nekim izbornim jedinicama HNS "pasti" s 3. na 4. mjesto dok će u 8. izbornoj jedinici imati 4. mjesto koje do sada nije imao.

"Došlo je do nekih malih promjena, ali suštinski smo napravili takav sporazum da sinergijom odradimo najveći mogući rezultat i da dobijemo 10 do 12 zastupnika više nego što smo dobili prošli put na izborima kao koalicija. Sam HNS će ostati na istom broju, na sedam mandata i moramo se boriti za osmoga. To nam je zadatak, mi to znamo i mi ćemo to napraviti", zaključio je Štromar.

Današnji dogovor i sastanak nastavio se na jučerašnji kada su HNS i SDP u višesatnom pregovaranju izgladili sve nesporazume.

Štromar je, revoltiran ponašanjem SDP-a vezano uz dogovore oko zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore, zaprijetio izlaskom HNS-a iz koalicije i samostalnim nastupom te stranke na izborima. Pojasnio je da to nije bila nikakva pobuna već da je to zapravo bilo zalaganje za Sjever Hrvatske.

Nakon toga uslijedila su dva sastanka te današnji dogovor HNS-a i SDP-a. (I.D. /Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se