Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zgroženi stavom Vlade o pobačaju

"Hrvatska ide nizbrdo kad je u pitanju zaštita ljudskih prava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS je priopćio da su neugodno iznenađeni zbog informacija iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje ukazuju da Vlada pod veliki upitnik dovodi prava žena i pravo na pobačaj. ''To potvrđuje da Hrvatska ide nizbrdo kad je u pitanju zaštita ljudskih prava'', poručuju.

HNS je reagirao na stav Ministarstva vanjskih poslova iznesenog u raspravi o ljudskim pravima na Vijeću Europske unije - da Hrvatska termin "seksualno i reproduktivno zdravlje i prava" tumači na način da on ne uključuje pobačaj.

Pročitajte i ovo Prosvjed za pravo na pobačaj u Francuskoj Čeka se konačna odluka Hoće li pravo na pobačaj po prvi put ući u ustav jedne države? Reformu podržava 85 posto stanovništva VAR Uvjerljiv odgovor Mislite li da je suđenje u HNL-u pristrano? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

''Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati neugodno je iznenađena i krajnje zabrinuta zbog informacija koje su procurile u javnost iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koje ukazuju da čelni ljudi Titanik Vlade pod veliki upitnik dovode prava žena i pravo na pobačaj. To potvrđuje da Hrvatska ide nizbrdo kad je u pitanju zaštita ljudskih prava.

Također, valja naglasiti da su, osim Hrvatske, samo Poljska i Mađarska poslale posebno stajalište Europskoj uniji, a HNS smatra da u 2017. godini Hrvatskoj jednostavno nije mjesto u društvu Orbana i zadrtih konzervativca iz Poljske, nego u društvu progresivnih, otvorenih i tolerantnih država Zapadne Europe.

Osim imenovanja ultrakonzervativnog Ladislava Ilčića za posebnog savjetnika ministra vanjskih i europskih poslova Stiera, čiji se utjecaj već naveliko može vidjeti, zabrinjavaju i anemični pokušaji relativizacije neugodnih situacija od strane kapetana Titanik Vlade Andreja Plenkovića. Od spornih ploča u Jasenovcu, mlakih osuda napada na LGBT zajednicu u klubu Super Super, čiji krivci i dalje nisu pronađeni, pa sve do ignoriranja najviših tijela koje je imenovao Sabor u slučaju dokazanog ministra plagijatora.

Za HNS je sloboda svakog pojedinca neupitna vrijednost, a državu smatramo instrumentom zaštite ljudskih prava. Hrvatska treba postati pravedno društvo u kojem će svi imati slobodu izbora životnog stila, seksualne orijentacije i pravo misliti drugačije.

Sve generacije, bez obzira na dob, spol, životni stil ili pripadnost bilo kojoj manjini, zaslužuju miran suživot u progresivnom, otvorenom i tolerantnom društvu. Nitko nema pravo agresivno nametati svoju volju, niti je to, na što se često mnogi pozivaju, u skladu s kršćanskim vrijednostima. Tražimo od Titanik Vlade da stavi naglasak na borbu protiv govora mržnje i rastuće diskriminacije prema manjinskim skupinama'', stoji u priopćenju HNS-a.

Podsjetimo, stav Vlade iznesen na Vijeću Europske unije kritizirao je i šef oporbe Davor Bernardić. "Ne želim da se Hrvatska pretvori u malu državicu, turističku destinaciju na bliskom istoku već da bude moderna, progresivna, snažna Europska država", ističe.

Iznenađenje Stierovim potezom nisu krile HDZ-ove europarlamentarke. "Moram priznat da mi nismo koordinirani bili i nisam s time bila upoznata", kaže Dubravka Šuica. "Mi nismo još uvijek u Europskom parlamentu znači imali to izvješće", dodaje Ivana Maletić.

Socijaldemokratkinje pak nisu krile svoj jasni stav. "Ovo društvo na žalost pod Plenkovićevom Vladom postaje ženomrzačko društvo", smatra Karolina Leaković iz SDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene