Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNS: Donijeti konkretne mjere za suzbijanje inflacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suzbijanje inflacije i stabiliziranje ekonomije moguće je usklađivanjem monetarne i fiskalne politike, smanjenjem javne potrošnje, povećanjem aktivnosti na mjerama za unapređenje i poticanje proizvodnih aktivnosti, te smanjenjem poreza i doprinosa, rečeno je na okruglom stolu HNS-a "Kako bi trebale izgledati stvarne mjere za suzbijanje inflacije u RH".

Sudionici skupa složili su se da je što hitnije potrebno donijeti konkretne mjere za suzbijanje inflacije, a potrebno ih je primijeniti što prije jer su građani jedini koji nose teret inflacije kroz smanjenje realnih plaća.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Trgovina, ilustracija podaci UN-a Rastu cijene hrane, poskupjelo meso, mlijeko, mliječni proizvodi...

Trenutačno gospodarsku situaciju u Hrvatskoj određuju inflacija i stagnacija gospodarskog razvoja, upozoreno je na skupu.

"Hrvatska se trenutačno nalazi u stanju stagflacije, a ovim skupom javnosti i vladi želimo ponuditi cjelovitije viđenje stagflacijske krize i izlaska iz nje", rekao je čelnik HNS-a Radimir Čačić.

Kapacitet za smanjenje inflacije postoji u vlasti, naglašava Čačić i ističe kako je potrebna politička volja za donošenje bitnih strateških odluka.

Prostora za smanjenje inflacije Čačić vidi u određivanju prioriteta i transparentnosti u kapitalnim investicijama koje procjenjuje na 16 do 17 milijardi (proračunske plus vanproračunske).

"Tvrdim da kad bi taj blok kapitalnih investicija ponudili bilo kojoj dovoljno snažnoj tvrtki da ih realizira, ne postoji niti jedna koja odmah danas ne bi prihvatila da ih u cjelini realizira za 20 do 25 posto nižom cijenom, u istim rokovima i s istom cijenom kapitala", rekao je Čačić. To je otprilike 4 milijarde kuna na godišnjoj razini što itekako utječe na visinu inflacije, naglašava čelnik HNS-a.

Savjetnik Predsjednika RH za gospodarstvo Dubravko Radošević upozorava kako nema jednostavnih rješenja za kontrolu inflacije, te se zalaže za racionalizaciju javnih rashoda , restriktivnu monetarnu politiku te kontrolu sistemskog rizika u financijskom sektoru Hrvatske.

Ekonomist Velimir Šonje smatra kako su odnosi cijena trajno promijenjeni. "Realne cijene hrane i energije su strahovito povećane, možda i zauvijek", upozorava Šonje i naglašava kako u Hrvatskoj mora doći do rasta produktivnosti, a također se zalaže za analizu kapitalnih ulaganja.

Dragan Kovačević iz Centra za ekonomski razvoj naglašava kako je potrebno predložiti globalno rješenje. "Mora se utvrditi što je prioritet", naglašava i ocjenjuje kako je osnovna mjera poticanje proizvodnje.

"Zagreb je sve više trgovački grad i grad skladišta, a proizvodnja odlazi izvan grada", navodi kao primjer Kovačević.

Svi sudionici okruglog stola naglašavaju potrebu smanjenja poreznog opterećenja na građane.

"Presija na običnog čovjeka, preko poreza i doprinosa je previsoka", upozorava Kovačević i naglašava kako država mora smanjiti poreze i doprinose kako bi običnom čovjeku "ostalo više za minimum životnih potreba".

Problem je, upozorava pritom, što je veliki postotak stanovništva već na pragu minimalne potrošnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene