Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potreban nadzor nad policijom

HND zatražio temeljitu istragu o tajnom praćenju novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je od svih odgovornih institucija temeljitu istragu o tajnom praćenju novinara u vrijeme predizborne kampanje u jesen 2011. i primjerno kažnjavanje svih krivaca ako se pokaže da su kršili zakon.

'Ovaj najnoviji skandalozni slučaj tajnog praćenja novinara i izlista njihovih telefonskih poziva pokazuje da je potrebno mijenjati Zakon o policiji i Zakon o policijskim poslovima i postupanju tako da ne bude moguće pratiti i prisluškivati novinare dok rade novinarski posao - bez sudskog naloga', ističe predsjednik HND-a Zdenko Duka te dodaje da je očito riječ o političkoj instrumentalizaciji policije u predizbornoj kampanji prošle godine u kojoj su novinari stradali kao žrtve.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

>>Ravnateljstvo policije demantira praćenje Bajića, ali ne i novinara

HND ističe 'Sve to podsjeća na devedesete godine kada je represivni aparat prisluškivao, pratio i vodio policijske dosjee za više od 100 hrvatskih novinara.'

'Ako Hrvatska želi biti demokratska zemlja - oni koji je vode ne smiju dopustiti da se prate i prisluškuju novinari zbog toga što profesionalno obavljaju novinarski posao. Represivna politika uvijek ima iste alate da održava vlastiti interes, a protiv interesa javnosti. Zato treba pojačati građanski nadzor nad policijom i obavještajnim službama' poručuju iz HND-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene