Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Neprimjerena poruka"

HND osudio poruku Strenje Linić: "Vrijeđanje novinarke je nedopustivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo je osudilo postupak saborske zastupnice Mosta Ines Strenja Linić koja je putem Facebooka uputila "krajnje neprimjerenu poruku" novinarki portala Dubrovački dnevnik Ivoni Butjer, uvrijedivši ujedno, bez ikakvih argumenata, cijelu novinarsku profesiju.

HND podsjeća da javne osobe, a saborski zastupnici to svakako jesu, moraju biti spremne na novinarsko propitivanje njihovih postupaka.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed'' Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare"

"Vrijeđanje novinarke zbog toga što je upravo to učinila nedopustivo je. Optuživanje čitave novinarske profesije je opasno, a posebno u vremenu do sada nezabilježenih prijetnji novinarima koje su velikim dijelom uzrokovane upravo neodgovornim ponašanjem političara", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Podsjeća da je Butjer supotpisnica teksta u Dubrovačkom dnevniku u kojem se komentira saborska rasprava o izmjenama izbornih zakona, između ostaloga i o kaznenim djelima zbog kojih bi se pojedincima zabranilo kandidiranje. Inicijator zakonskih izmjena je Most pa je Dubrovački dnevnik objavio kako je Ines Strenja Linić, čija se stranka kao i ona osobno, zalažu za zabranu kandidiranja osobama koje su počinile teže kazneno djelo, prije 33 godine pravomoćno osuđena zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, stoji u priopćenju.

"Tu je informaciju za Dubrovački dnevnik prije više od pola godine potvrdila i sama gospođa Strenja Linić što je u tekstu i navedeno.

"Opravdan novinarski postupak"

Prema saznanju HND-a, tu informaciju, iako potvrđenu, redakcija Dubrovačkog dnevnika nije ranije objavila smatrajući da bi njeno objavljivanje, bez povoda i izvan konteksta, bilo nekorektno prema gospođi Strenja Linić. No, kada se saborska zastupnica Strenja Linić zalaže za to da pravomoćno osuđeni za teška kaznena djela ne mogu biti kandidirani na političke funkcije opravdan je novinarski postupak podsjetiti kako je i ona sama pravomoćno osuđena za takvo djelo, bez obzira kada je ono počinjeno.

No, zbog objave tog teksta saborska zastupnica Ines Strenja Linić kolegicu Butjer je preko Facebooka optužila - 'prljavo zarađujete svoj kruh', te dodala: 'Biti novinar nekad je bilo časno zanimanje, a danas živite kako biste blatili nepoznate časne ljude koji su svoj cijeli život radili za dobrobit mnogih'. Strenja Linić je napisala i sljedeće: 'Nadam se da mirno ne spavate. I da vam ipak nisu platili dovoljno da zaboravite zašto ovako prljavo zarađujete. Sramite se kad ovako zarađujete za svoje krpice'. Kolegica Butjer joj je u podužem i vrlo pristojnom pismu javno odgovorila na prozivke i uvrede", navodi HND. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene