Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda izmjene trase Pridea

HHO: Vjerujemo da su Splićani bolji od svojih gradskih vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava reagirao je na promjenu trase povorke gay pridea.

Iz HHO-a kažu da smatraju da je seksualno usmjerenje privatno pitanje i da stoga ne podliježe državnoj intervenciji ili segregaciji bilo kakve vrste, od bilo koga tko ne dijeli mišljenje o slobodi seksualnog usmjerenja. 'Upravo stoga osuđujemo svaki primjer mržnje i netrpeljivosti prema gay osobama, a posebno udruživanje protiv prava gay osoba. Homofobna netolerancija inačica je svake netrpeljivosti koja postoji i u hrvatskom društvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Naša šarena štorija" Gay Pride prošao bez incidenata, Split položio test tolerancije Slika nije dostupna PRORAČUN ZA 2017. HHO UPOZORAVA "Prijedlozi zastupnika Hasanbegovića i Esih smiješni su, ali i opasni"

Javna je dilema, promiču li se prava homoseksualaca i javnim manifestacijama. No sasvim je sigurno da protivljenje javnim nastupima solidarnosti s ovom manjinom danas predstavlja najvidljiviji izraz netrpeljivosti kako u hrvatskom društvu tako i u svakom drugom.

>> Ostojić: Trasa gay pridea se ne mijenja!; Bauk: Nema mjesta za kompromise. Riva!

Izvršni odbor HHO (IO) podržava zakonske inicijative u prilog registriranog partnerstva heteroseksualnih i homoseksualnih partnera, što nije isto što i podržavanje 'gay brakova'. Registriranim partnerstvom brane se stečena socijalna prava i jednakost pred Zakonom onih pojedinaca i zajednica što opstaju izvan tradicionalnih bračnih zajednica. Time se ujedno ne dovodi u pitanje tradicionalna ustanova braka.

IO HHO-a osuđuje odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske površine koju su organizatori 'Split Pride-a' ishodili za svoju lipanjsku manifestaciju na splitskoj Rivi, te da ih preusmjerava na Prokurative. Ova naizgled nevažna preinaka zapravo predstavlja popuštanje netolerantnim grupicama i pojedincima u Splitu, koji su od lanjskog 'Split Pridea' napravili svjetski razglašenu izložbu netrpeljivosti i mržnje od koje se lice Splita i Hrvatske još uvijek crveni.

>> Urbanov blog na Dnevnik.hr: 'Sve teže podnosim budale'

Pravo je i onih koji se ne slažu sa porukama 'Split Pride-a' da izražavaju svoje neslaganje s time, no držimo da se to mora raditi na tolerantan i demokratski način. U najmanju ruku nepristojno je, ako ne i protivno principima tolerancije organizirati kontraskup istovremeno i to u neposrednoj blizini održavanja 'Split Pridea'.

Vjerujemo da su Splićani bolji od svojih gradskih vlasti, te da će pokazati drugo lice Splita. Vedro, mediteransko, tolerantno! Stoga se nadamo da će ne samo otrpjeti nego i podržati povorku u prilog manjinskih prava osoba s istospolnim seksualnim usmjerenjem', navodi se u priopćenju HHO-a.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene