Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Reagiranje na neistine'

HHO: Tvrdnje o zločinima katoličkih svećenika su 'bolesne i zlonamjerne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava najavili su danas da će Saboru, vladi i drugim političkim, društvenim, kulturnim i religijskim institucijama predložiti konkretne mjere za suzbijanje širenja mržnje na što su ih, kažu, potaknule neistine o zločinima u NDH-a koje su 'plod bolesne zlonamjerne mržnje'.

HHO, naime, reagira na tvrdnje Međunarodne komisije za istinu u Jasenovcu (MKIJ) da je u ustaškome logoru u Jasenovcu stradalo više od 700.000 Srba, 23.000 Židova i 80.000 Roma, a kao najšokantniju tvrdnju navodi onu predsjednika te komisije Srboljuba Živanovića da je u zločinima sudjelovao 1.371 katolički svećenik. Te su tvrdnje u subotu objavljene u srpskim medijima. Iz MKIJ-a tvrde da je 'u logorima za djecu stradalo 42.791 srpske djece, 5.737 romske i 3.210 židovske djece uzrasta do 14 godina'.

Pročitajte i ovo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Velika količina dokaza Podignuta optužnica za zvjerstva nad Hrvatima: Za pokretanje postupka trebalo je više od 30 godina Privođenje Tina Šunjerge (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/) nezamislivi pokolji Najveći zločini koji su šokirali Hrvatsku: Najgrozomornija ubojstva lede krv u žilama

>> Španjolska televizija se ispričala Srbiji zbog emisije o Jasenovcu

Nadalje, Živanović je ustvrdio kako su jasenovačke žrtve izgorjele u Pećilijevim pećima, da su ljudska tijela 'kuhana u kazanima, te da se od ljudske masti radio sapun. Živanović tvrdi kako je utvrđeno da je 1.371 katolički svećenik činio grozne i nevjerojatne zločine u NDH.

U HHO-u kažu kako činjenice govore drugačije te navode da su hrvatski franjevački provincijali već u lipnju 1941. zaključili da franjevci ne mogu biti članovi ustaškog pokreta ni politički aktivni te izričito napominju da 'ne smiju imati nikakvog udjela u progonima Srba i Židova, u oduzimanju njihovog imetka, pokretnoga ili nepokretnoga, u iseljavanju Srba u Srbiju i naseljavanju Hrvata' u dotadašnja srpska naselja.

'Rijetki neosporni zločinci među franjevcima su izloženi sankcijama'

Da su se franjevci držali tih pravila, po mišljenju HHO-a, vidi se u činjenici da su 'rijetki neosporni zločinci među svećenicima - ustašama, kakav je bio fra Tomislav Filipović, izloženi sankcijama'. On je, naime, otpušten iz franjevačkoga reda pošto je utvrđeno da je samovoljno preuzeo dušobrižničku službu u ustaškoj postrojbi koja je u veljači 1942. počinila zločine nad Srbima u tri sela u blizini Banje Luke.

'HHO smatra svojom moralnom obvezom upozoriti hrvatsku javnost na ono što se događa oko nas, u našem susjedstvu, a što može imati nesagledive posljedice za međusobno razumijevanje i dobrosusjedsku suradnju država i naroda u regiji. Istina i međusobno poštovanje je jedini put koji vodi u budućnost, u suradnju pojedinaca naroda i država utemeljenu na ideji vladavine prava, utemeljenu na ideji i praksi ljudskih prava', navode u HHO-u u kojemu se, kako kažu, ne žele spuštati na razinu Živanovića i družine.

'Njihove tvrdnje plod su bolesne zlonamjerne mržnje. One su samo nastavak pisanja o ustaškom režimu tijekom jugoslavenskoga komunističkog režima. Kroz sve te natpise od 1945. do danas provlači se teza o genocidnosti hrvatskog naroda', stoji u priopćenju HHO-a, koji smatra da je djelovanje MKIJ-a ozbiljan pokazatelj da odgovarajući krugovi u Srbiji i Republici Srpskoj pripremaju teren za nove regionalne sukobe i stvaraju za njega 'osvetnički okvir'.

'Ne želimo sudjelovati u produbljivanju mrženje između Hrvata i Srba'

'Kad bismo prihvatili raspravu o genocidnosti, koliko nam je poznato, do danas postoji samo jedna presuda o genocidu, a to je presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu koji govori o genocidu što su ga počinili srpski vojnici u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima u Srebrenici. No, mi ne želimo sudjelovati u stigmatizaciji nijednog naroda niti u produbljivanju mržnje između Hrvata i Srba, što bi samo moglo pripremiti teren za nove ratne sukobe', zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Ivan Zvonimir Čičak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene