Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HHO: Škola ne smije odlučivati na temelju pritiska roditelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga helsinškoga odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski zatražio je od ministra znanosti, obrazovanja i športa da u okviru svojih ovlasti ispita slučaj 13-godišnjaka koji je pod pritiskom roditelja premješten iz jedne u drugu splitsku školu te o tome izvijesti Ured HHO-a.

Pozivajući se na medije preko kojih mu je poznat slučaj 13-godišnjaka koji je pod pritiskom roditelja ostale djece iz škole "Trstenik" morao biti premješten u školu "Spinut", predsjednik HHO-a ističe kako u navedenu članku postoje naznake da bi jedan od razloga prosvjeda roditelja mogla biti i boja kože toga učenika, što bi samo po sebi bilo grubo kršenje ljudskih prava tog dječaka.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreće kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama" Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Puhovski smatra kako je nedopustivo da škola odlučuje o isključivanju učenika na temelju pritiska roditelja, a ne na temelju valjanih razloga.

"Bez obzira na dob i probleme u ponašanju, smatramo da to dijete treba imati jednake šanse na obrazovanje po svom izboru". 

Dodaje kako to vodi do idućeg problema, koji proizlazi iz
navedena slučaja, da su djeca stranaca koja ne poznaju dovoljno hrvatski jezik u startu hendikepirana za polaženje škole u Hrvatskoj, a pogotovo slabijeg socijalnog statusa.

Kako se u budućnosti ne bi ponavljali takvi slučajevi, predsjednik HHO-a poziva Ministarstvo da učini sve kako bi se riješilo to pitanje, pogotovo zato što se očekuje pristup Hrvatske europskim integracijama, nakon kojih će, kako dodaje, protok stranaca i broj onih koji će se trajno ili privremeno nastaniti u Hrvatskoj još znatnije porasti.

Puhovski ističe da kao organzacija za zaštitu ljudskih prava osjećaju potrebu reagirati na moguće pojave rasizma ili ksenofobije, i to na samu mogućnost njihova manifestiranja u hrvatskom javnom životu, pogotovo ako je riječ o tako osjetljivu području kao što je osnovnoškolsko obrazovanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene