Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iscrpljene administrativne mogućnosti

HHO podržava prosvjed protiv naziva Trga maršala Tita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor (HHO) podržava Građansku inicijativu za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola ‘Krug za trg’ u organiziranju prosvjednog skupa za uklanjanje naziva Trga maršala Tita jer smatra da su iscrpljene sve administrativno zakonske mogućnosti za uklanjanje njegova imena.

Izvršni odbor HHO-a smatra da je daljnje zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima Vijeća Europe i Europske unije. Također drži da neuklanjanje Titovog imena s javnih površina zagađuje javni prostor, stoji, među ostalim, u pozivu na prosvjedni skup koji je na konferenciji za novinare pročitao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Prosvjed će se održati 5. svibnja na Trgu maršala Tita.

Rasprave u hrvatskoj javnosti potvrđuju općeprihvaćenu i neospornu društvenu istinu da su nakon Drugog svjetskog rata počinjeni masovni ratni zločini nad desetinama tisuća zarobljenih vojnika, civila žena i djece bez suđenja. Tu činjenicu dio društveno-političke elite ne prihvaća do kraja, a posebno dio okupljen oko stranke koja se unatoč svom imenu, ponaša kao pravni, politički i moralni sljedbenik Komunističke partije, organizacije odgovorne za smrt desetine tisuća ljudi, upozorio je Čičak.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

>> Trg maršala Tita ostaje Trg maršala Tita

Upitan o odluci Predsjedništva Hrvatskog sabora o ukidanju pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom, Čičak je odgovorio da je ona ‘neinteligentna, kontraproduktivna i licemjerna’. Pokazuje, kazao je, da neke stranke nemaju povijesnu memoriju i da zaboravljaju da su i njihovi - SDP-ovi predstavnici bili u službenom izaslanstvu na Bleiburgu i to dvojica koja su bila najglasnije protiv pokroviteljstva - Ratko Maričić i Nenad Stazić.

Odluka o pokroviteljstvu donesena je kosenzusom i jedino je tako mogla biti i povučena, naglasio je Čičak i ocijenio da je vladajuća koalicija time sebi nanijela dugoročnu štetu. Smatra da se tom odlukom skreće pozornost s pravih gorućih problema za Hrvatsku, jer to nisu ni rasprava o Bleiburgu ni o umjetnoj oplodnji, nego o oplodnji novca o kojoj, kazao je, baš ne možemo puno vidjeti. ‘Vidimo sve novije oblike harača nad građanima u različitim oblicima poreza, davanja, dizanja cijena’, ustvrdio je Čičak.

Drži da prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić predlaže ‘političko farbanje nacije’, obnovu fasada bojom i postavlja pitanje gdje su tu izvozni projekti koje su vladajući obećavali, upitavši jesu li to ‘lijepe slike Zagreba i ostalih hrvatskih gradova’. Upitan o optužbi na račun predsjednika Republike Ive Josipovića da koristi stan oduzetoj židovskoj obitelji, Čičak je odgovorio da se HHO nije time bavio i da o tome nema nikakvih informacija niti ih je netko s tim u vezi kontaktirao.

Koordinatorica ‘Kruga za trg’, Maja Runje kazala je da već pet godina organiziraju prosvjed sa zahtjevom da se Trgu maršala Tita vrati naziv Kazališni trg te da su dobili 500 potpisa potpore uglednika. Na svoje brojne zahtjeve, kazala je, dobili su tek jedan odgovor da se o tome treba odlučiti na nacionalnoj razini. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene