Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Arena puna mržnje'

HHO: Netolerancija i mržnja u javnosti došle do izražaja u raspravi o zdravstvenom odgoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor upozorio je danas da hrvatska javna scena iz dana u dan sve više izgleda kao arena prepuna netolerancije i mržnje, umjesto da se zemlja usmjerava prema vrijednostima europskog demokratskog društva, prožetog tolerancijom i dijalogom, a takvo je stanje, smatraju, došlo do izražaja u raspravi o zdravstvenom odgoju, posebno u prozivanjima američke komunikologinje Judith Reisman i profesora Aleksandra Štulhofera.

'Atmosfera žučljive rasprave bez argumenata, s unaprijed postavljenim ideologiziranim tezama, onemogućava prava rješenja, te hrvatsko društvo gura u sve dublje podjele i kaos', upozorava HHO ističući da je to stanje došlo do izražaja u raspravi o četvrtom modulu zdravstvenog odgoja vezanom uz spolni odgoj.

Prozivajući Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da je nametnulo izrazito ideologizirani oblik rasprave, HHO podsjeća da je ministar Željko Jovanović naredio provođenje osporavanog zdravstvenog odgoja na polovini školske godine, bez prethodne pripreme prosvjetnih djelatnika i roditelja te bez osnovnih stručnih pomagala za rad. 'Vjeran svom arbitrarnom ponašanju, zaboravio je u Narodnim novinama oglasiti provođenje predmeta u skladu sa zakonskom procedurom što je učinio tek prije par dana. Manje je poznata činjenica kako ministar ni jednom nije razgovarao s predstavnicima radne skupine koji su pripremali ovaj predmet', dodaje se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Dragana Jeckov sa sramotnom slikom "Serbian family tree" VIDEO Jeckov u Saboru poderala sramotnu sliku: "Treba se ograditi od mrzitelja. Namjere su opasne i pogubne" Francuska policija STRAVA U PARIZU Jezivo priznanje osumnjičenoga napadača: Patološki mrzi strance i želi ih ubijati

>> 'Rasprava o zdravstvenom odgoju svela se na vrijeđanje Štulhofera'

Nepoštivanje i diskvalifikacije sugovornika, dodaje HHO, posebno su došli do izražaja prilikom posjeta Judith Reisman, koju je 'dio javnosti i medija unaprijed dočekao na nož'.

HHO ističe da je profesor Štulhofer bio jedini od autora četvrtog modula koji je pristao na razgovor i sučeljavanje stajališta s Judith Reisman 'kroz javni dijalog i raspravu lišenu mržnje'.

Reagirajući na prozivanje profesora Štulhofera zbog suradnje s trojicom stranih znanstvenika koji su izravno ili neizravno promicali pedofiliju, HHO ističe da je Štulhofer, koji im se obratio s molbom da se zaštite njegova temeljna ljudska prava, dostojanstvo, te intelektualni i profesionalni dignitet od grubih javnih nasrtaja, Odboru objasnio zašto je spomenute znanstvenike pozvao na konferenciju koju je prije stanovitog vremena organizirao u Dubrovniku. HHO naglašava kako 'vjeruje prof. Štulhoferu da nije znao za njihove sporne djelatnosti'.

'Kao organizacija za ljudska prava koja uvijek mora biti na strani pojedinca protiv masovnog linča, Odbor smatra da ovaj detalj ne bi smio ugroziti ni znanstvenu karijeru prof. Štulhofera ni njegov ljudski dignitet, iako će se nažalost vući repovi o njegovoj 'objektivnoj odgovornosti'', zaključuje HHO.

Nažalost, dodaje, 'pojedinci koji su i sami bili žrtve bahate verbalne agresije vlasti i dijela medija, prihvatili su isti netolerantan način komunikacije u odnosu prema prof. Štulhoferu, premda je on, svojim umjerenim stavovima u javnim istupima, i prije dolaska gospođe Reisman, apelirao da se o ovom delikatnom predmetu povede kritička rasprava te da se provođenje predmeta odgodi'.

Zagovarajući kulturu dijaloga i poštivanje sugovornika HHO apelira na smanjenje tenzija, pogotovo u situaciji kada je vidljivo da agresivna manjina i dalje želi koristiti rasprave o spolnom odgoju za nasrtaje na šutljivu većinu, ističe se u priopćenju. (Hina)

p>DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene