Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HGSS upozorava na problem nesigurnosti u neurbanim područjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj postoji ozbiljan problem nesigurnosti na neurbanim područjima, ali Hrvatska gorska služba spašavanja zna rješenja i ima sposobnosti da taj problem otkloni, ističu u HGSS koji je javnost upoznao s dosadašnjim radom, pripremama za turističku sezonu te problemima s kojima se susreću.

U 58 godina svog postojanja HGSS je spasila ili na drugi način umanjila posljedice raznih nesreća za više od 8.000 ljudi. Broj intervencija neprestano raste, a samo u prošloj godini u 454 akcija spašavanja spašeno je ili su ublažene posljedice nesreća za gotovo dvostruki broj osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spasio ga HGSS Split Vozilom sletio u provaliju duboku 50 metara Slika nije dostupna Nestao iz veterinarske ordinacije GSS iz jame duboke 45 metara spasio psa

No, u HGSS-u ističu da više ne mogu pristati na ulogu alata koji se aktivira tek nakon što se nesreća dogodi. Prvenstveno iz razloga, što su nesreće uglavnom posljedice mnogih propusta nekih drugih. 

'Zato je HGSS izradila Projekt kojim želi povećati sigurnost na tim prostorima', navode u priopćenju.

Ističu da je lako predvidjeti crne točke i broj nesreća u hrvatskom neurbanom, ali i u turistički atraktivnom području. 

'Ako se ništa ne poduzme u sljedećih pet do deset godina broj takvih nesreća u Hrvatskoj će se udesetorostručiti. U nekim europskim državama on već premašuje broj prometnih nesreća, pa je HGSS već sačinila procjene opasnosti po županijama'.

U priopćenju istiću da se pripremom prostora, kadrova, planova i resursa broj nesreća može bitno smanjiti.

Jedna od najvažnijih zadaća je da se konačno uspostavi sustav helikopterske pomoći po europskim modelima. HGSS je prvi započeo s primjenom helikoptera za potrebe spašavanja i uporno nastoji poboljšati učinkoviti sustav traganja i spašavanja i medicinskih prevoženja prema najvišim svjetskim standardima.

Osim toga posebnu bi pažnju trebalo posvetiti tzv. trauma sustavu, koji bi unesrećenima omogućio kvalitetnu skrb u što kraćem vremenu te unapređenje legislative, kojima bi se, smatraju, trebale uvećati ovlasti HGSS-a u provođenju preventive.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene