Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozlilo mu

HGSS spasio 43-godišnjega Zadranina na Velebitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) je, zahvaljujući pravodobnoj i stručnoj intervenciji liječničke i letačke ekipe, helikopterom spasila 43-godišnjeg Zadranina T. F. kojemu je pozlilo dok je bio na predjelu Buljma, iznimno nepristupačnom i krševitom terenu na Velebitu.

U priopćenju pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića stoji kako je 43-godišnjak, dok se nalazio na predjelu Buljma na 1300 metara nadmorske visine, osjetio jake bolove u predjelu trbuha, bio je onemoćao i dehidriran te se nije mogao samostalno kretati jer je bio u polusvijesti i trpio jake bolove. Zbog iznimno nepristupačnoga i krševitoga terena i visoke temperature, HGSS-ovci s Velebita zatražili su da letačka ekipa iz Splita hitno transportira unesrećenog muškarca u bolnicu. Do unesrećenoga je stigla dežurna ekipa gorskih spašavatelja iz Nacionalnoga parka Paklenica koja je ocijenila da bi klasični transport zbog njegova stanja, nepristupačnoga terena i dugotrajnosti bio za njega poguban pa su, posredstvom Centra 112, pozvali helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pročitajte i ovo Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 5 Osjet hladnoće minus 25 Reporter Dnevnika Nove TV posjetio najhladnije mjesto u Hrvatskoj: Kako je živjeti i raditi na tim temperaturama? Spašavanje mladih na Velebitu dvojac na velebitu HGSS spasio mlade planinare: Vidjeli su medvjeda, počeli bježati i izgubili se

Iz helikoptera je, nakon izviđanja, spušten liječnik HGSS-a dr. Igor Žuljan i spašavatelj Ivan Host koji su s ekipom na tlu zbrinuli unesrećenoga i pripremili ga za transport. U sljedećem naletu helikopter je zalebdio iznad pozicije te su nosiljka s unesrećenim i dvojicom spašavatelja tehnikom fiksnog užeta prebačeni na mjesto pogodno za slijetanje na obližnoj zaravni na Velebitu. Potom je, zbog stanja i neizvjesne dijagnoze, unesrećeni prebačen u KBC Split gdje ga je u 15 sati prihvatila dežurna ekipa hitne medicinske pomoći. Kako se navodi, vjerojatno se radi o teškoj upali gušterače. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene