Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaglavili u noći

HGSS: Spašeni austrijski alpinisti na Paklenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom noći spašeno je dvoje austrijskih alpinista koji su, penjući se kroz 300 metara visoku stijenu Debelog kuna na Paklenici, ostali jučer zarobljeni na litici jer ih je uhvatio mrak bez mogućnosti povratka, izvijestila je jutros Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Austrijski alpinisti su zbog mraka sami pokušali silazak, no užad pomoću kojih su se namjeravali spustiti im se zaglavila u procijepima litice, te su ostali zarobljeni 200-njak metara iznad tla. Iako su bili neozlijeđeni, bez užadi za spust te bez vode bili su bespomoćni te su zatražili pomoć HGSS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija istraga u tijeku Muškarac nožem napao psa čuvara planinarskog doma na Paklenici: "Pokušala sam ih zaustaviti" Rodilja s Paklenice posjetila je svoju bebu u zadarskoj bolnici Preokret u priči FOTO Žena koja je rodila u WC-u u Paklenici ipak je znala za trudnoću: "Ovo je šokantno za sve, pogotovo za njezina sadašnjeg dečka"

Pomoć im je pružila dežurna ekipa HGSS-a koja dežura u Nacionalnom parku Paklenica, a čine je gorski spasitelji iz Rijeke, Ogulina i Zagreba. U pripravnosti bila je i stanica zadarskog HGSS-a. Tijekom noći alpinisti su uspješno 'skinuti' sa stijene.

HGSS napominje kako se radi o vrlo teškoj i atraktivnoj stijeni u samom kanjonu Velike Paklenice na Velebitu, gdje se inače organizira i međunarodno natjecanje u penjanju. Mrak i teškoće u stijeni dodatno su otežale rad spasitelja, no zahvaljujući iskustvu, spasioci su tijekom noći došli da zarobljenih alpinista te ih uspješno spustili na sigurno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene