Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeni stradali hrvatski alpinisti?

HGSS-ovci pronašli tri tijela na Kavkazu: Jesu li to stradali Hrvati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog planinarskog saveza pronašli su tri tijela alpinista na Kavkazu.

U petak 13. srpnja, na Kavkaz je otišla četvoročlana ekspedicija iskusnih gorskih spašavatelja (Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin), koji su se jučer javili s prvim vijestima - pronašli su tri tijela alpinista, izvijestio je HGSS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strašna snimka VIDEO Bespomoćni prepušteni na milost i nemilost lavini - 'Drži se za moju jaknu' Slika nije dostupna Velik uspjeh 'Kad smo rekli da idemo na vrh, rekli su nam da smo ludi'

Podsjetimo, u do sada najvećoj nesreći hrvatskog alpinizma, u ledenom odronu na planini Ušba 1974. godine, stradali su tada alpinisti Ante Bedalov, Nenad Čulić, Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković.

Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su još tada na užetu u stijeni Ušbe, dok su Nenad Čulić i Viktor Tabaković nestali u ledenoj lavini koja je zbog naglog pogoršanja vremena protutnjala stijenom Križa Užbe.

>> Nakon 38 godina na Kavkazu pronađeno tijelo hrvatskog alpinista?

HGSS-ovci koji su prije nekoliko dana u u ekspediciju krenuli zbog dojave o viđenim mrtvim tijelima, kraj jednog tijela pronašli su jučer službenu značku gorskog spašavatelja HGSS-a, no zbog korozije nije moguće ustvrditi broj značke. Iz toga se može pretpostaviti da bi barem jedno tijelo moglo pripadati stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću.

Jesu li to doista njihovi ostaci, pokazati će DNK analiza. Treće tijelo vjerojatno pripada nekom od stradalih alpinista iz nekog drugog vremena.

Naime, Križ Ušbe je vrlo opasan alpinistički uspon u kojem je i prije i nakon nesreće u 1974. bilo smrtnih stradavanja u lavinama i ledenim odronima. Ovu pretpostavku potvrđuju nešto drugačiji dijelovi alpinističke opreme.

Pred ekspedicijom je problem kako tri tijela spustiti u dolinu po vrlo teškom terenu, poglavito niz 600 metarski ledopad na kraju ledenjaka. Vjeruju da će u tome uspjeti, mada će za to trebati i alpinističkih i organizatorskih sposobnosti.

Stijena Križ Ušbe je monumentalna ledom okovana kamena piramida s dva vrha (južni 4700 m, sjeverni 4697 m). Ledenjak započinje u podnožju stijene i završava sa velikim ledopadom, nekih 2400 visinskih metara niže od vrha.

Tijela stradalih alpinista dugo su se nalazila u dubokim naslagama snijega i leda u masi velikog ledenjaka, koji se poput spore ledene rijeke kretao od podnožja stijene u kojoj se je nesreća dogodila ka svome kraju i završnoj moreni.

Zbog toga su tijela i pronađena znatno dalje od mjesta nesreće i to zahvaljujući činjenici da je površinsko topljenje debelih naslaga leda u nižim visinama otkrilo godinama skrivenu tajnu. Nije isključeno da ledenjak u dubljim slojevima krije još neotkrivenih tajni.

U svih 38 godina, nakon nesreće, HGSS i HPS su pratili i provjeravali sve vijesti sa Kavkaza, pa su na prvi realan trag da bi se moglo raditi o našim pripadnicima, zajednički organizirali ekspediciju sa ciljem njihovog pronalaska.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene